Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alternativno gorivo

Treba uložiti veću svotu, ali vozit ćete se jeftinije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ponoći pripremite dodatnu svotu novca za gorivo! Ministarstvo gospodarstva objavilo je novi cjenik.

Vozači su cijeli dan u lovu na jeftinije gorivo. Novo poskupljenje očito će mijenjati životne navike. 'Tako da smo do sada putovali s dva auta na posao, a sad smo sveli na jedan', rekao je jedan vozač. Katastrofa, lako meni za benzin nego što će poskupiti svi ostali proizvodi po dućanima za toliko, za troškove transporta', smatra drugi vozač.

Pročitajte i ovo Gorivo - 1 Neslužbeno Loša vijest za vozače: Sljedeći tjedan poskupljuje jedna vrsta goriva Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti!

Zbog poskupljenja goriva sve je više onih koji traže priliku za jeftinijom vožnjom. 'Unazad zadnjih pet, šest mjeseci, kako benzin drastično poskupljuje, sve veći broj građana odlučuje se za ugradnju plina', rekao je Sandro Matić, vlasnik radionice za ugradnju auto plina.

>> Eurodizel prešao 10, Eurosuper nadomak 11 kn

To iziskuje ulaganje. Ugradnja stoji između 5 i 13 tisuća kuna. Plaća se homologiranje 930 kuna. Kod svakog tehničkog pregleda dodatna naknada je 550 kuna, a tu je i godišnji servis oko 300 kuna. Franjo Pršlja je svoju računicu napravio i ugradio plin. 'Ako pravite puno, kao što ja pravim 50 tisuća godišnje, znači onda je plin definitivno još uvijek isplativ', rekao je Pršlja.

Na 15 tisuća kilometara koliko prosječno na godinu prevale vozači, ušteda na gorivu je oko 3.600 kuna. Troškovi ugradnje plina vraćaju se nakon četiri godine. Profesor Marušić smatra da bi i država trebala snažnije poticati vozače na ugradnju plina.

'To je dugoročno gledano korisno za sve jer takva vozila manje zagađuju okoliš i ekološki svjesne države to prepoznaju. Nažalost kod nas to još nije slučaj i zbog toga su vozači suočeni sa velikim ulaganjem u početku', smatra Željko Marušić, Prometni fakultet u Zagrebu.

Cijena autoplina je gotovo upola manja nego benzina - 5 kuna i 89 lipa za litru. Vozači na plin za sada još uvijek zadovoljno mašu i nakon posjeta benzinskoj postaji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene