Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet bi bolje razumio

'Ovčaru smo trebali više internacionalizirati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovčara i Vukovar simboli su hrvatske ratne patnje. Zločine u Vukovaru i na Ovčari procesuirao je Haaški sud. Zbog kazni nesrazmjernih počinjenom zločinu mnogi se pitaju - je li Hrvatska dovoljno učinila za istinu o padu Vukovara?

Od tzv. 'Vukovarske trojke' Miroslav Radić je oslobođen, Veselin Šljivančanin na slobodi je nakon odslužene dvije trećine kazne od 10 godina, a iza haaških rešetaka još je Mile Mrkšić osuđen na 20 godina zatvora. U Haagu je zbog Vukovara i posljednji bjegunac Goran Hadžić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grad žrtva agresije Vukovarci i Hrvatska se u studenom prisjećaju najtužnijeg dana i strahota velikosprske agresije Slika nije dostupna Položeni vijenci i zapaljene svijeće Dvadeset godina od masakra na Ovčari

'Vlade RH koje su bile do 2004. godine kada je tužiteljstvo moglo dizati optužnice vodile su tu prešutnu politiku kada su ratni zločini u pitanju', kazao je Zoran Šangut iz udruge pravnici Vukovara 1991.

Svijet je znao za strahotu u Vukovaru. Nisu reagirali. Ni 20 godina kasnije Vukovarom se ne zamaraju. Haaški se sud bavio Ovčarom kroz suđenje Vukovarskoj trojci.

'Morali smo još više, posebno oko Ovčare da bismo internacionalizirali, to se slažem. To je trebalo još pojačano internacionalizirati kad je Ovčara otkrivena. Vjerojatno bi nas svijet bolje razumio', smatra i Jadranka Kosor.

Hrvatsko se pravosuđe bavilo Vukovarom i Ovčarom.
Brojke Vukovarskog državnog odvjetništva kažu - vođeno je 65 postupaka od kojih je 27 obustavljeno, 4 su optužena oslobođena, 17-orici je presuđeno u odsutnosti, a 10 je postupaka u tijeku.

'Što se tiče generalne optužnice koja se tiča Vukovara ja mislim da je to trebao biti prvi proces koji se vodio na haaškom sudu, a isto tako se nadam da pošto to Haag nije odradio, da će odraditi naše državno odvjetništvo', kazao je Šangut.

Slučaj Ovčara vodi se i na Beogradskom specijalnom sudu.

'Mislim da je to jedina satisfakcija za žrtve. Svi drugi razgovori ostanu u zraku, no kada odgovorni počinitelj dobije kaznu, to je najbolja satisfakcija za žrtvu', kazao je prije nekoliko dana Bruno Vekarić, zamjenik tužitelja za ratne zločine Srbije. 

No pitanje jesmo li učinili sve da se Vukovar ne zaboravi i dalje je aktualno.

'Svi koji su odgovorni moraju odgovarati, to je važno zbog hrvatske budućnosti', kazala je Kosor.

Ne treba odustajati zbog više od 300 branitelja i civila koji se smatraju nestalima na širem području Vukovara.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene