Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivna reakcija

'OVAJ PROBLEM SE MORA RIJEŠITI' Predjsednica Kitarović iznimno zadovoljna sastankom Milanovića s braniteljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak u Portorožu pozitivnim je ocijenila današnji sastanak premijera Zorana Milanovića i ministara branitelja Predraga Matića i obrane Ante Kotromanovića s braniteljima, a za odnose sa Srbijom kazala je da se unatoč otvorenim pitanjima može govoriti o većem stupnju povjerenja.

"Iznimno sam zadovoljna da su započeli ti razgovori i očekujem da će se oni idućeg ponedjeljka nastaviti, kako je danas dogovoreno, jer je ovo problem koji se mora riješiti", kazala je predsjednica u Portorožu gdje je sudjelovala na neformalnom sastanku više predsjednika država jugoistočne Europe.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Odlikovanje branitelja - 1 Nakon 30 godina Predsjednik Milanović odlikovao branitelje: "Ovo je malen, ali i velik dug časti koji Hrvatska ima prema vama"

Na poziv slovenskog predsjednika Boruta Pahora, hrvatska predsjednica sudjelovala je i na gospodarskom skupu "Summit 100" vodećih poslovnih ljudi jugoistočne Europe.

Na pitanje što vidi kao problem u komunikaciji Hrvatske i Srbije, a što se to prijašnjih godina promijenilo na bolje, hrvatska je predsjednica rekla da se svakako može govoriti o većem stupnju povjerenja unatoč otvorenim pitanjima koja između obiju država postoje.

Matić: Izložen sam tolikim prijetnjama jer provodim hrvatske zakone, a zamislite što bi bilo da idem razotkriti lažne invalide?!

"Ta pitanja je potrebno riješiti, dijalog je tu malo zapeo i nastojimo ga oživiti. Rješavanje tih pitanja, osobito onih preostalih od rata: pitanja nestalih i rješavanja pitanja granica, zapravo je pretpostavka jačanja naših budućih odnosa", rekla je predsjednica u izjavi novinarima.

Dodala je da kao najpozitivnije stvari vidi gospodarstvo unatoč tome što i na tom području još postoje prepreke, bilo da je riječ o investicijama ili poslovanju.

"No, gospodarski su odnosi svakako jedno od područja koja se moraju razvijati", istaknula je. Ona je potvrdila da se sastala i sa slovenskim predsjednikom Pahorom, ali je rekla da se nije radilo o klasičnom susretu s bilateralnim pitanjima.

"Nismo razgovarali o hrvatsko-slovenskim odnosima nego o procesu Brijuni-Brdo", kazala je, podsjećajući da je riječ o inicijativi koju su prije više godina radi jačanja povjerenja i rješavanja otvorenih pitanja na putu država u regiji prema euroatlantskim organizacijama predstavile tadašnje slovenske i hrvatske vlasti i koja je doživjela široku potporu i u drugim državama.

Rekla je da je s Pahorom razgovarala o političkom summitu u okviru tog procesa koji se za tjedan dana održava u Crnoj Gori i njegovim mogućim zaključcima, te o tome kako pokrenuti proces približavanja svih država u regiji euroatlantskim asocijacijama.

U razgovorima s makedonskim predsjednikom Gjorgeom Ivanovim bilo je pak riječi o stanju u Makedoniji i o tome kako Hrvatska može podržati nastojanja Makedonije za što brži put prema Europskoj uniji i NATO savezu, pojasnila je Grabar-Kitarović.

Ona je održala i predavanje na sastanku koji je okupio istaknute poslovne žene u organizaciji Uprave za žene liderice u Udruzi menadžera Republike Slovenije i Boston Consulting Groupa, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Radni dio skupa "Summit 100" predsjednica je završila sudjelovanjem na predsjedničkom panelu pod nazivom „Novi dogovor za novo doba“ na kojem je rekla kako Hrvatska podržava ulazak država jugoistočne Europe u članstvo Europske unije kao ključ rješavanja stabilnosti, mira i prosperiteta na ovim prostorima.

"To članstvo u Europskoj uniji vidim kao temelj povjerenja koje će se razvijati za slobodu kretanja ljudi, kapitala, usluga i roba", rekla je.

"Zadaća sviju nas ovdje, i političara i gospodarstvenika je mijenjanje sveukupnog imidža našeg prostora, našeg susjedstva, jer to je iznimno bitno za privlačenje investicija", naglasila je, dodajući da je to važno za razvoj prometno-energetske infrastrukture i turizma, za budućnost međusobnih odnosa kao i za ispunjenje strateških ciljeva država jugoistočne Europe, ulazak u NATO i članstvo u Europskoj uniji.

"Povjerenje postoji, ali još dosta moramo učiniti kako bismo doista bili u stanju vjerovati jedni drugima da možemo uopće govoriti o tim zajedničkim potezima i zajedničkim strategijama", zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović, dodaje se u priopćenju Ureda predsjednice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene