Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Bergman odlazi s mjesta ravnatelja HZZO-a

'Smjena je Milinovićevo prebacivanje odgovornosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Većeslav Bergman odlazi sa svoje pozicije, a Vlada će već na današnjoj sjednici imenovati ravnatelja HZZO-a i upravno vijeće.

U najavi današnjeg razrješenja ravnatelja HZZO-a ministar zdravstva Darko Milinović kaže da Bergman odlazi na vlastiti zahtjev te najavljuje da će se novi ravnatelj odabrati na temelju javnog natječaja. U medijima se pojavilo već nekoliko kandidata za Bergmanova nasljednika poput Pavla Šulentića, Ranka Stevanovića i Dražena Jurkovića, a najzvučnije ime je ono Željka Čovića, predsjednika uprave Plive. Ministar Milinović odbija komentirati imena jer tvrdi da će ravnatelj biti izabran na transparentan način putem javnog natječaja. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražuje se porijeklo imovine USKOK: Već dulje istražujemo Većeslava Bergmana Slika nije dostupna Ne vidi ništa sporno Bergman kaže da se radi o podmetanjima i prijeti tužbama

Ostojić: Ovo je veliko razočaranje

Dr. Rajko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo, kaže da nije iznenađen ovom odlukom, ali da je razočaran. Ostojić smatra kako Milinović Bergmanovom smjenom pokazuje da nije točno što ono što je ponavljao posljednjih mjeseci - da je on kao ministar odgovoran za zdravstvenu reformu.

Dr. Rajko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo, kaže da nije iznenađen ovom odlukom, ali da je razočaran. Ostojić smatra kako Milinović Bergmanovom smjenom pokazuje da nije točno što ono što je ponavljao posljednjih mjeseci - da je on kao ministar odgovoran za zdravstvenu reformu.

>> Vlada razriješila Bergmana, obnašatelj dužnosti Tihomir Strizirep

'Kada se analizira rad Milinovića kao ministra, treba konstatirati da je on krenuo relativno dobro kada je konstantno ponavljao da on stoji na čelu tima koji provodi zdravstvenu reformu. Sada je nastupilo razočaranje jer je prvo smijenio nekoliko načelnika HZZO-a i sada na kraju trećeg čovjeka zdravstva - ravnatelja HZZO-a. Ovo je školsko prebacivanje odgovornosti zbog neuspjeha zdravstvene reforme. To je reforma koju nitko nije vidio, provodio ju je netransparentan tim, provedena je nespretna prezentacija a do sada je već otpalo prvih deset točaka reforme', kazao nam je dr. Rajko Ostojić. 

'HZZO je neefikasan sustav i na čelu treba menadžera'

Nakon smjene Bergmana i nekoliko načelnika HZZO-a ostaje dojam da ministar Milinović smjenjuje kadrove bivšeg ministra zdravstva i stranačkog kolege Andrije Hebranga. Politički analitičar, Davor Gjenero, kaže kako se ova smjena može i tako promatrati, ali kako je istina da je HZZO bio dosta neefikasan sustav te kako je na njegovo čelno mjesto potrebno dovesti ekonomskog menadžera.

'Odlično je što će se novog ravnatelja birati javnim natječajem. To je tip promjena koje političari neće poduzimati svojom voljom, nego kada je stari sustav upravljanja novcem iscrpljen', kaže Gjenero.

Davor Gjenero ističe kako je Milinović najomraženiji ministar u javnosti, ali kako mu se ne čini najnesposobniji. Ističe kako je u provođenju ove zdravstvene reforme bilo puno više socijalnog dijaloga nego se to čini.

'Kod ove zdravstvene reforme smjer je dobar, ali tempo nije dovoljan. Dok je u Hrvatskoj inače često obratno, da reforma ide od početka krivim smjerom, iako dobrim tempom' rekao nam je Milinović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene