Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Otvorena pitanja mogu se riješiti relativno brzo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Bledu popodne počinje dvodnevna međunarodna konferencija posvećena prioritetima Europske unije u prvoj polovici iduće godine, kad će tom integracijom predsjedavati Slovenija.

Konferencijom će dominirati teme kao što su širenje i produbljivanje integracije, uloga EU-a kao globalnog aktera u svjetskoj politici, klimatske promjene i slična.

Pročitajte i ovo Ribar (Foto: Dnevnik.hr) Problemi sa Slovencima Ribari nakon sastanka u Vladi: ''Od večeras mirno spavamo. Možemo normalno raditi'' Slika nije dostupna Nepovratno kontaminiran Grabar-Kitarović: Granica se više ne može rješavati arbitražom

Nekoliko sati prije početka konferencije, u 14.30 u vili Zlatorog na Bledu počinje sastanak hrvatskog i slovenskog premijera, Ive Sanadera i Janeza Janše, te izaslanstava dviju vlada, na kojem će se razgovarati o otvorenim međudržavnim pitanjima.
Kako javljaju slovenski mediji, susret premijera Sanadera i Janše dolazi nakon intenzivnih diplomatskih aktivnosti i razmjene stajališta o otvorenim pitanjima u zadnjem razdoblju i s njime su povezana očekivanja u obje države da dođe do pomaka u njihovu rješavanju budući da nisu riješena 16 godina, pa su ostavljala "gorak okus" u odnosima dviju država.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji će također sudjelovati u razgovorima vladinih izaslanstava, u subotu je ocijenio da se rješenja za otvorena pitanja koja postoje između Slovenije i Hrvatske mogu naći "relativno brzo".

Kako su javili slovenski mediji, Rupel je u subotu popodne,
komentirajući predstojeći susret Janše i Sanadera na konferenciji za novinare Centra za europsku perspektivu slovenske vlade, jednog od organizatora bledske konferencije, rekao da je rješenja za sva otvorena pitanja s Hrvatskom moguće naći i to relativno brzo.

Na pitanje da li se na susretu može očekivati dogovor o "trećoj
strani" koji je potreban radi rješavanja graničnih pitanja, Rupel je optimistično ocijenio da je dogovor moguć, ali da takve prognoze nose i rizik, javila je slovenska tiskovna agencija STA.

Rupel je, navode slovenski izvori, kao najizglednija pitanja u kojima bi moglo doći do dogovora iznio pitanje nuklearke Krško, te pitanja malograničnog ribolova.

Što se tiče pitanja granice i moguće pomoći treće strane, Rupel je rekao da na kopnenoj granici "u širem kontekstu postoji 19 spornih točaka", među kojima je i "šest većih spornih točaka".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene