Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Modeli uspješnog posvajanja

Otvorena konferencija o posvajanju djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na konferenciji o Modelima i praksi uspješnog posvajanja, koja je započela u Buzinu, istaknuto je da je potrebno ubrzati i olakšati postupak usvajanja te da prioritet treba imati zadovoljenje i zaštita interesa posvojene djece.

Ubrzanju administrativnih postupka posvajanja potporu je izrazila i potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić navodeći kako je lani posvojeno samo 90-oro djece što je najniži broj u posljednjih nekoliko godina te izrazila uvjerenost kako će idućih godina taj broj biti veći.

Navela je primjer kako je nedopustivo da dijete čeka na posvojenje čak 11 godina, jer centar za socijalnu skrb nije proslijedio umrlicu njegova roditelja, a što je bio jedan od preduvjeta za posvajanje. Upozorila je da o takvim postupcima ovisi jedan ljudski život, kao i na problem zlostavljanja posvojene djece od kojih su neka doživjela i gašenje opušaka na svom tijelu, pa čak i davljenje. Opačić je naglasila je da se takvi slučajevi više neće i ne smiju ponavljati i najavila potporu udruzi za potporu posvajanju ADOPTA-i i drugim udrugama koji žele učiniti pomake u postupku usvajanja.

Po njezinim riječima, potrebno je doraditi obiteljski zakon u dijelu koji se odnosi na posvajanje kako bi se omogućilo otvaranje škola za posvojitelje, koje bi davale stručnu potporu udomiteljima, jer kako je rekla, i kada kupite perilicu za rublje dobijete upute za rukovanje. Potrebno je razvijati sustav udomiteljstva i radimo na tome da domove za socijalnu skrb transformiramo u centre za potporu udomiteljskim obiteljima, dodala je Opačić.

>> Jelavić u povodu Dječjeg tjedna: 'Nemojte šutjeti o problemima'

Predsjednica udruge za potporu za posvajanje ADOPTA Diana Topčić Rosenberg rekla je da je potrebno promijeniti i urediti način prijave za posvajanje, obradu posvajatelja i njihovu pripremu za posvajanje. Također treba promijeniti način na koji se usklađuju potrebe djece s mogućnostima posvajatelja te organiziranje podrške za posvajatelje nakon posvajanja, kroz ustrojavanje službe koja bi pružala stručnu potporu. Potrebno je i poboljšati pristup djeci s poteškoćama u razvoju, kazala je. U Hrvatskoj ne postoji standard (rokova) posvajanja djece, već varira od slučaja do slučaja, dodala je Topčić Rosenberg napominjući kako ne postoji podaci o prosječnom trajanju postupka posvajanja.

Na dvodnevnoj konferenciji bit će predstavljene smjernice stručnog i pravnog okvira u kojem bi Republika Hrvatska trebala početi djelovati kao i predstavljanje uspješnih modela i prakse posvajanja iz država članica EU i SAD-a, a bit će održana i radionica za stručnjake koji sudjeluju u postupcima posvajanja djece. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Slika nije dostupna Održana konferencija 'Dijete mora biti u središtu procesa posvojenja'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene