Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvorena autocesta Zagreb - Macelj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizgrađenu dioniocu autoceste Krapina-Macelj, duljine 20 kilometara i sastavnog dijela autoceste A-2 Zagreb-Macelj, na 10 A paneuropskom korodoru i Phyrnskom pravcu, pustio je danas u promet predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

Na novoj dionici izgrađeno je šest tunela i devet vijadukata, vrijedna je 235 milijuna eura, a dovršena je u roku 33 mjeseca.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća Prema Zagrebu Sudarila se dva kamiona: Zbog istjecanja nafte zatvoren dio autoceste Mjesto nesreće na A6 Završen očevid Nesreća na A6: Sudarila se dva teretna vozila, jedno u potpunosti izgorjelo

Radovi su financirani po modelu javno-privatnog partnerstva, a autocestom Zagreb-Macelj upravlja koncesijsko društvo u kojemu Republika Hrvatska ima 49 posto udjela, a 51 posto Phyrn Concession Holding, koji je zasebna jedinica austrijske tvrtke Strabag.

Koncesija je izdana na rok od 28 godina.

Istaknuvši iznimnu važnost autoceste za povezivanje Hrvatske sa srednjom i zapadnom Europom kroz Sloveniju, Austriju i Bavarsku, premijer Sanader rekao je kako je nova dionica autoceste jedna od građevinski najzahtjevnijih u Hrvatskoj.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta naglasio je kako je riječ o ključnom prometnom smjeru koji Hrvatsku povezuje sa Slovenijom, Austrijom, te zapadnom Europom - njome u dane vikenda na dan prođe više od 30.000 vozila, pa je od ogromnoga značenja za sjeverozapadnu Hrvatsku ali i Hrvatsku u cjelini.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i predsjednik Uprave Konzorcija autoceste Zagreb-Macelj, Wolfgang Altmann, podsjetivši kako je uz novu dionicu Krapina-Macelj obnovljena i proširena dionica od Jankomira do Zaprešića.

Cijena kilometra austoceste na dionici Krapina-Macelj bila je između 14 i 15 milijuna eura, zbog konfiguracije i sastava tla, te potrebe gradnje brojnih infrastrukturnih objekata.

Cijena korištenja autoceste za prvu kategoriju vozila od Zaprešića do Macelja bit će 35 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene