Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dubrovnik

Otvorena 1037. festa sv. Vlaha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tradicionalnim puštanjem golubica i podizanjem svečeve zastave na Orlandov stup, danas je u Dubrovniku ispred Parčeve crkve otvorena 1037. festa svetoga Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije.

Ceremoniji svečanog otvorenja uz brojne okupljene građane nazočili su crkveni velikodostojnici, nadbiskup mons. Nikola Eterović, glavni tajnik Svete sinode biskupa u Vatikanu, potom biskupi Slobodan Štambuk, Ilija Janjić, Ante Ivas, Pero Sudar i Marin Srakić, predvođeni domaćinom biskupom dubrovačkim mons. Želimirom Puljićem. Otvaranju feste nazočili su i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, potpredsjednica Sabora Željka Antunović, izaslanica predsjednika Republike Stjepana Mesića županica dubrovačko-neretvanska Mira Buconić, te gradonačelnica Dubrovnika i brojni drugi gosti i uzvanici.

Pročitajte i ovo Pitanje hotela Belveder Slika Dubrovnika Trebao je biti luksuzni hotel, a već 20 godina je ruševina: "Fantastičan projekt za koji je bilo i novca, ali je bio zaustavljan više puta" Slika nije dostupna Tisuće hodočanika na Festi svetog Vlaha

Okupljenima se obratio dubrovački biskup mons. Želimir Puljić, koji se posebno osvrnuo na uspjeh hrvatskih rukometaša, istaknuvši kako su na najljepši način pokazali duh solidarnosti i zajedništva. 'Što bi bilo od Linove skupine igrača da je svaki svirao po svom ukusu i vodio neku svoju igru i svoju politiku. Ovako su nam poručili kako se samo zajedničkim naporom, žrtvom i solidarnošću postižu velike stvari', naglasio je dubrovački biskup te dodao kako upravo Krist traži vjerne učenike koji će, poput športaša, tražiti u životu mjesto u zajedništvu. Središnja svečanost zaštitnika Dubrovnika sv. Vlaha je sutra, na sam blagdan. U 10 sati ispred dubrovačke katedrale bit će služena sveta misa nakon čega će uslijediti procesija s relikvijama sv. Vlaha ulicama grada. Festa završava u nedjelju 8. veljače točno u podne spuštanjem svečeva barjaka s Orlandova stupa.

Dubrovčani se zabavljaju na ledu. Povodom Feste Svetog Vlaha, zaštitnika grada, dobili su klizalište. Pretvorilo se u to u pravo veselje za najmlađe, ali i one nešto starije Dubrovčane koji nemaju baš često prilike okušati se na klizaljkama. Strah večeras nikoga nije spriječio - dobro, piruete su možda izostale, ali veselja nije nedostajalo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene