Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki dan za Zagreb i Hrvatsku

Otvoren ured Grada Zagreba u Bruxellesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvoren je predstavnički ured Grada Zagreba u Bruxellesu. Otvorio ga je gradonačelnik Milan Bandić, u nazočnosti predsjednika Gradske skupštine Davora Bernardića, predsjednika Holdinga Ive Čovića i diplomatskih predstavnika RH.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u nazočnosti predsjednika Gradske skupštine Davora Bernardića, predsjednika Holdinga Ive Čovića te diplomatskih predstavnika Republike Hrvatske i brojnih uzvanika otvorio je u ponedjeljak predstavnički ured Grada Zagreba u Bruxellesu.

"Ovo je veliki dan za Zagreb i Hrvatsku", izjavio je gradonačelnik Bandić. On je u svom govoru, spominjući skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju citirao stih Antuna Gustava Matoša, da su "hrvatstvo i europejstvo naravni i elementarni spoj kao H2O".

Zagreb se tako pridružio brojnim regionalnim predstavništvima i predstavništvima glavnih gradova koji preko svojih ureda u Bruxellesu nastoje utjecati na donošenje odluka unutar europskih institucija i iskoristiti mogućnosti financiranja razvojnih projekata iz europskih fondova. U Bruxellesu djeluje preko tri stotine regionalnih predstavništava te predstavništava gradova, među njima su i uredi četiriju hrvatskih regija, koji uspješno rade već neko vrijeme.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Sastanak Europskog vijeća Ivana Petrović iz Bruxellesa: "BiH je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora" Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 1 Nije bio rado viđen gost Incident na prosvjedu, Zagrepčani potjerali bivšeg čelnika oporbe: "Imat ćeš svoju presicu, ajde makni se"

>> Bruxelles traži 280 Hrvata za početnu plaću od 4.000 eura

Prema riječima gradonačelnika Bandića, Zagreb je najviše zainteresiran za razvijanje projekata iz područja prometa, komunalne infrastrukture i ekologije, za koje će pokušati dobiti dio sredstava iz europskih fondova.

"Gradska uprava, zajedno sa gradskom skupštinom izići će u sljedećih šest mjeseci s kapitalnim projektima iz ta tri područja, a samo oni koji u Hrvatskoj koji kvalitetno pripreme projekte imat će priliku i dobiti određena sredstva iz europskih fondova", rekao je Bandić.

Davor Bernardić je istaknuo da Gradska skupština već dugi niz godina zagovara otvaranje ureda u Bruxellesu. "To je logičan korak u daljnjem jačanju Zagreba, sada kada je više od polovice zemalja članica ratificiralo pristupni sporazum", rekao je Bernardić, dodajući da će se boriti za sredstva iz europskih fondova za izgradnju željeznice, dva zagrebačka mosta, vrtiće i škole koji Zagrebu nedostaju.

Predstavnički ured Grada Zagreba nalazi se u bruxelleskoj europskoj četvrti, gdje su smještene sve institucije Europske unije. Poslove oko uspostave i otvaranja ureda u Bruxellesu je vodila Ines Sabalić. Na prigodnoj svečanosti nazočnima se obratio i hrvatski veleposlenik pri EU-u Vladimir Drobnjak te zastupnica Europskog parlamenta Doris Pack.

Jedno od najvažnijih načela na kojima počiva Europska unija jest načelo supsidijarnosti, prema kojemu donošenje odluka treba prepustiti što nižoj razini, što bliže građanima. Stoga predstavništva regija i gradova imaju veliku ulogu u formuliranju europske regionalne politike s jedne strane, a s druge, ti uredi su veza s tijelima lokalnih vlasti, koji im pomažu u tumačenju i informiranju o odlukama EU-a i idejama i prijedlozima koji prethode tim odlukama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene