Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mamac za turiste

Otvoren Speleon, centar podzemne baštine: "Vraća nas u prošlost kad su tu živjele neke sasvim druge zvijeri"

Aktualno Galerija Speleon: Ilustracija - 1 Speleon: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Speleon: Ilustracija - 2 Speleon: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Speleon: Ilustracija - 3 Speleon: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Speleon: Ilustracija - 4 Speleon: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Speleon: Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
U Rakovici je otvoren Speleon. Neki nalazi iz mraka podzemlja prvi su put ugledali svjetlo dana! Gradio se Speleon po svim vremenskim uvjetima, s gotovo tri milijuna eura iz europske blagajne. Ovih ga je dana prekrio snježni pokrivač, ali to nije omelo svečano otvaranje.

Speleogija, geologija, arheologija i paleontologija. Potonja je posjetiteljima i najzanimljivija.

Pročitajte i ovo Riva nema uporabnu dozvolu - 2 Zaštićeno kulturno dobro Stigli turisti, a na atraktivnoj destinaciji dočekali ih radovi i strojevi: Cavtatska riva još nema uporabnu dozvolu Fali radnika za sezonu Tko će raditi? Poslodavci na velikim mukama u potrazi za radnicima: "Plaćeno mi je dosta toga pa zaradim 400 eura više nego u Srbiji"

"To je dio postava koji nas vraća 70 tisuća godina u prošlost kad su na ovom području živjele neke sasvim druge zvijeri", govori za Dnevnik Nove TV Tihana Oštrina, ravnateljica i voditeljica projekta.

U Gornjoj Baraćevoj špilji posjetitelji su dosad imali priliku vidjeti ostatke zvijeri, a sad se u Speleonu može vidjeti i kako su one izgledale.

"Cijeli postav ima i multimedijsku dimenziju", javlja novinarka Sanja Jurišić. "Pomoću povećala možemo vidjeti kako izgleda spiljski medvjed ispod kože, a pronalazak kosti vunastih nosoroga doveo je do replike ove grdosije."

Do njega su hiperrealistični kukci i ostali stanovnici podzemlja, ali i neizostavan dio špilja - vapnenac i dolomiti.

Speleon: Ilustracija - 3 Speleon: Ilustracija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Uz stalni postav koji se prostire na čak 850 četvornih metara, tu su i multifunkcionalna dvorana, speleodokumentacijska knjižnica.

Speleon će biti mamac za turiste, uvjereni su lokalci.

"Procjena je da će se po danu ovdje moći prihvatiti oko tisuću i petsto posjetitelja", uvjeren je načelnik Općine Rakovica Mihovil Bićanić. "To će sigurno dalje utjecati na daljnji razvoj Općine.

Hoće li pričom iz podzemlja privući turiste u ovaj kraj tijekom cijele godine, uvjerite se sami u videoprilogu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene