Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpor prodaji

VLADA NA UDARU Veliko ogorčenje zbog odluke o strateškim tvrtkama, čak i iz redova vladajućih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladina odluka kojom je 8 velikih tvrtki izostavljeno s popisa od strateškog i posebnog interesa izazvala je veliku buru, čak i u redovima vladajuće koalicije.

Zastupnici su u raspravama tražili izvanrednu saborsku sjednicu, dolazak premijera i ključnih ministara te raspravu o toj temi, a Mostovi su zastupnici na dvije minute u znak protesta napustili sabornicu. Osim zastupnika u Saboru ovoj s e odluci oštro protive i sindikati i lokalne vlasti, čak i iz redova HDZ-a.

Koprivnički HDZ protiv prodaje Podravke

Pročitajte i ovo Članovi Radničke Fronte dočekali Andreja Plenkovića transparentom Neugodan doček Radnička fronta dočekala Plenkovića zvižducima, župan Koren reagirao: "Razjurit ću ih!" Frane Barbarić Telefonska sjednica Vlada predložila opoziv Frane Barbarića: Presudila mu afera o bespravnoj gradnji

Koprivnički HDZ-a protivi se prodaji Podravke jer to smatraju lošim za Koprivnicu i Hrvatsku, pozivajući Vladu da preispita svoju odluku o skidanju Podravke s popisa strateških i tvrtki od posebnog interesa kako bi ju se privatiziralo.

"Bez obzira na sve radnje koje su prošla vlada na čelu s SDP-om i Uprava Podravke odradile s ciljem pripreme Podravke za prodaju, koprivnički HDZ i tada je, kao i danas protiv takve prodaje Podravke jer smatramo da je to loše za Koprivnicu i Hrvatsku", navode u četvrtak u priopćenju.

U koprivničkom HDZ-u pozivaju Vladu da preispita svoju odluku, provede kvalitetnu analizu i stručnu raspravu, kako bi se donijela ispravna odluka o daljnjoj budućnosti Podravke.

"Podravka je bila i u budućnosti bi trebala biti glavni generator razvoja poljoprivrede i gospodarstva ovoga kraja i Hrvatske", zaključuju u priopćenju.

Čelni ljudi Koprivnice Jakšić i Gošek protiv prodaje Podravke

Zamjenik gradonačelnice Koprivnice Mišel Jakšić (SDP) i predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Zoran Gošek također su izrazili neslaganje s Vladinom odlukom o brisanju "Podravke" s popisa tvrtki od strateškog državnog interesa, a njezinu eventualnu prodaju ocijenili prodajom obiteljskog srebra.

"Podravka mora ostati tvrtkom od strateškog interesa i odmah naglašavamo da se protivimo njenoj prodaji. Nažalost, ova nesposobna Vlada dosad je samo pričala o reformama, a sada, ispod stola, najavljuje prodaju još ovo malo 'obiteljskog srebra' koje je ostalo i kojeg su stvarale brojne generacije", rekao je Jakšić na konferenciji za novinare u Koprivnici.

Jakšić takve poteze Vlade ocjenjuje rasprodajom nacionalnih interesa, izdajom Koprivnice, Podravine i Prigorja. Ističe da je Podravka prevažna da bi je se prodavalo na telefonskoj sjednici.

"To nije nikakva reforma, to je najobičnija telefonska aukcija u kojoj se igra sa sudbinom velikog broja ljudi. Ova odluka Vlade je samo nastavak scenarija u kojem se 20 godina, u režiji HDZ-a i njegovih satelita, 'bauljalo' s interesima i razvojem Podravke", ustvrdio je.

Jakšić je podsjetio kako je u protekle četiri godine u koprivničkoj kompaniji provedeno "teško restrukturiranje" kojeg je podržao i Grad, jer se smatralo da će nakon ispravljanja krivih poslovnih odluka doći do novog investicijskog ciklusa i znatnijeg zapošljavanja.

I u protekle četiri godine ta je kompanija ostvarila 800 milijuna kuna dobiti, promijenila je svoje parametre u izvoznim brojkama, provedena je dokapitalizacija i akvizicija kojom je "Podravka" premašila psihološku granicu od četiri milijarde kuna prihoda. Prošle je godine pokrenuta najveća 'greenfield' investicija u Hrvatskoj, izgradnja nove Belupove tvornice u kojoj se stvaraju nova radna mjesta, napomenuo je.

Nažalost, ova nesposobna Vlada dosad je samo pričala o reformama, a sada, ispod stola, najavljuje prodaju još ovo malo 'obiteljskog srebra' koje je ostalo i kojeg su stvarale brojne generacije Mišel Jakšić Na konferenciji je rečeno kako je prethodna Vlada vjerovala u podravsko-prigorsko područje i ljude što je dokazala dokapitalizacijom "Podravke" smatrajući da će tom kraju stvoriti novu dodanu vrijednost.

"Sadašnja Vlada je 'preko noći' odustala od Podravke, bez ikakve analize, bez obrazloženja", rekao je Jakšić te napomenuo kako je "Podravka", nakon 10 godina, isplatila dividendu, a njena je dionica narasla s 300 na 353 kune. "Dakle i tu je Država zaradila", dodao je.

Jakšić je poručio saborskim zastupnicima podravsko-prigorskog kraja, Branku Hrgu i Damiru Felaku, te županu Darku Korenu da se zajedno usredotoče na to da "Podravka" ostane ono što jest - ponos Koprivnice, Podravine i Prigorja te žila kucavica regionalnog gospodarstva.

"To je tema u kojoj ne smije biti politike, to je tema u kojoj ne smije biti stranaka", istaknuo je te pozvao sve da se pridruže inicijativi za prenošenje 10 posto vlasništva "Podravke" u vlasništvo Grada i Županije, svakome po pet posto.

Zoran Gošek, predsjednik Gradskog vijeća Koprivnice, ocijenio je da je sudjelovanje u vlasništvu prehrambe industrije strateško pitanje.

"Bez saborske rasprave, odluku o prodaji ne bi trebalo donositi. Kada bi Vlada zadržala svoj 'paket', u narednih bi pet godina kroz isplatu dividende ostvarila istu dobit koju će ostvariti jednokratnom prodajom svog udjela", zaključio je Gošek.

Kutinski gradonačelnik: Petrokemija je strateška tvrtka

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić je kritizirao Vladinu odluku o skidanju kutinske Petrokemije s popisa strateških i tvrtki od posebnog interesa, ističući kako Kutinčani opravdano Petrokemiju smatraju strateškom tvrtkom, zbog čega od Vlade traže transparentniji odnos i uključivanje Grada u donošenje odluka o toj tvrtki.

"Sa zebnjom građani Kutine primaju još jednu vijest o odluci Vlade RH da se Petrokemija skine sa popisa strateških i tvrtki od posebnog interesa. Petrokemiju Kutinčani opravdano smatraju strateškom tvrtkom, a s obzirom da je proračun Grada Kutine životno povezan sa stanjem u Petrokemiji, Grad Kutina i od prošlih je vlada tražio, a i od sadašnje Vlade traži transparentniji odnos i uključivanje Grada Kutine u donošenje odluka o ključnoj kutinskoj tvrtki", navodi u priopćenju gradonačelnik Rudić (SDP).

Upozorava kako su odlukom Skupštine Petrokemije na prijedlog Vlade ponovno u potpuno ignorirana sva upozorenja i traženja Grada Kutine, koji ni u novom Nadzornom odboru nema svoga predstavnika i ni na koji način nema utjecaja na donošenje ili barem praćenje poslovnih odluka u Petrokemiji.

"Budući se ova zemlja nagledala privatizacija koje i danas svoje repove vuku po sudovima, posebno vezano za korupciju i netransparentne postupke, tražio sam i od premijera Milanovića, a sada tražim i od premijera Oreškovića da politika prema Petrokemiji bude transparentna. Sve informacije i postupci u vezi s Petrokemijom moraju biti dostupni, jer o Petrokemiji je Vlada šutjela četiri mjeseca, a onda ju je jučer dekretom skinula s liste strateških i tvrtki od posebnog interesa. Očito je da se priprema prije nekog vremena šturo najavljena ubrzana privatizacija, a Grad Kutina životno je zainteresiran za tako ključne odluke koje Vlada namjerava donijeti", poručuje Rudić.

Stoga kao gradonačelnik ponavlja zahtjev da se lokalna zajednica najprije informira o namjerama, a zatim i uključi u praćenje transparentnosti donošenja svih odluka koje se izravno tiču i budućnosti njihova grada.

Sindikati: Skidanje Petrokemije s popisa strateških tvrtki je neozbiljno i neodgovorno

Sindikati i udruga branitelja kutinske Petrokemije su neozbiljnom i neodgovornom ocijenili Vladinu odluku da Petrokemiju skine s popisa strateških tvrtki od posebnog državnog interesa, ističući da nikada neće prihvatiti ništa što bi moglo dovesti u pitanje radna mjesta i proizvodnju u toj tvrtki.

"Neozbiljno je ovako važnu odluku donijeti na telefonskoj sjednici bez temeljite analize njezinih mogućih posljedica i bez ikakve mogućnosti za raspravu i iznošenje argumentiranih primjedbi od bilo koga", navode u priopćenju sindikati EKN-a i DEMOS-HUS-a te Udruga hrvatskih branitelja Petrokemije, koje su poslali premijeru, potpredsjednicima Vlade, ministru gospodarstva, klubovima zastupnika te SSSH-u i HUS-u.

Podsjećaju da je Vlada prije nekoliko tjedana najavila analizu poslovanja tvrtki u državnom vlasništvu, ali da tu analizu nitko nije vidio, "ako uopće i postoji, a o analizi mogućih posljedica po ukupnu hrvatsku ekonomiju da i ne govorimo". "Neodgovorno je donositi ovakovu odluku bez da se s tom odlukom i njezinim mogućim implikacijama upoznaju barem zastupnici u Hrvatskome saboru. Prema nama dostupnim informacijama ogromna većina zastupnika nije znala za donošenje ovakve odluke", ističu u priopćenju.

Napominju da su sindikati i branitelji Petrokemije aktivno surađivali s raznim vladama, nastojeći očuvati proizvodnju koja je ne samo od posebnog interesa za Hrvatsku, već i od strateškog interesa za sve građane.

"Nemoguće je, naime, razložno odvojiti proizvodnju u Kutini od strateškog interesa svake normalne države da svojim građanima osigura neovisnost u proizvodnji hrane. Hrvatska poljoprivreda, devastirana kakva je danas, bez Petrokemije može samo potpuno nestati izlažući nas sve skupa još većoj ovisnosti o uvozu hrane. Sve Vlade su uvijek isticale značaj izvozno orijentirane industrije u razvoju hrvatskog gospodarstva pa vas podsjećamo da Petrokemija izvozi na najzahtjevnija tržišta oko 70 posto svoje proizvodnje te se uvijek nalazi između drugog i petog mjesta najvećih hrvatskih izvoznika", navode sindikati i branitelji Petrokemije.

Tvrde i kako je čak četvrtina hrvatskog željezničkog prometa rezultat rada Petrokemije, baš kao i trećina ukupne potrošnje plina u državi, a da značaj za Grad Kutinu i Sisačko-moslavačku županiju "nije valjda ni potrebno posebno pojašnjavati".

"Sindikati i branitelji Petrokemije svjesni su situacije u kojoj se tvrtka nalazi, svjesni su i stanja državnih financija. Spremni smo surađivati i aktivno sudjelovati u svim procesima koji će uslijediti, ali nikada nećemo prihvatiti ništa što bi moglo dovesti u pitanje radna mjesta i proizvodnju od iznimnog značaja za hrvatsku poljoprivredu, transport, energetiku i sveukupno hrvatsko gospodarstvo - što god Vi o tome mislili", zaključuju u priopćenju.

Sindikat protiv skidanja ACI-ja s popisa tvrtki od strateške važnosti

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) uputio je u povodu Vladine odluke o skidanju ACI-ja d.d. s popisa trgovačkih društava od bitnog značaja za Hrvatsku otvoreno pismo Vladi u kojem ističe da se većinski udjel u ACI-u, koji zapošljava više od 400 radnika, ne smije prodati dok se ne realiziraju razvojni projekti i tvrtki značajno ne podigne vrijednost.

Sindikalci izražavaju uvjerenje da će dio odgovornih zastupnika u Hrvatskom saboru zatražiti pokretanje rasprave o Vladinoj odluci, te da će Vlada shvatiti i prihvatiti stajalište STUH-a. Podsjećaju da je ministar turizma Anton Kliman krajem travnja izjavio kako ACI ima puno potencijala za razvoj nautičkog turizma pa još uvijek nije vrijeme za privatizaciju, odnosno da je to strateška tvrtka o kojoj će se strateški razmišljati.

I nakon te izjave Vlada putem telefonske sjednice donosi odluku da ACI nije od strateške važnosti i time otvara prostor za proces privatizacije oko kojeg se nekoliko puta dizala bura u hrvatskoj javnosti, što je STUH-u neshvatljivo i krajnje neprihvatljivo, stoji u pismu.

STUH je svjestan da u ACI-ju, iako je likvidan i solventan i pozitivno posluje, treba provesti restrukturiranje, razvoj i povećanje vrijednosti tvrtke. ACI se mora prilagoditi zahtjevima potražnje, osposobiti se za smještaj većih jahti i megajahti, realizirati kvalitetan i adekvatan sadržaj ponude u marinama, a sve to zahtjeva investiranje. Pored zainteresiranosti turske Dogus grupe i Adris grupe, postojala je i prihvatljiva ideja o dokapitalizaciji ACI-ja od Mirovinskih fondova i EBRD-a, ali sve je ostalo na pričama, navodi se u pismu.

Tireli: Vlada protuzakonito rasprodaje državnu imovinu

Laburistica Nansi Tireli prozvala je hrvatsku Vladu da protuzakonito rasprodaje državnu imovinu, usprotivivši se njezinoj odluci da se s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog državnog interesa skine osam hrvatskih tvrtki, za koje se predviđa privatizacija.

Premijer mora shvatiti da je odgovoran za imovinu svih hrvatskih građana i da je ne smije protuzakonito prodavati Nensi Tireli Postavlja se pitanje temeljem čega Vlada rasprodaje sve to što rasprodaje, rekla je Tireli novinarima, napominjući da Vlada ni šest mjeseci nakon zakonom utvrđenog roka (31. listopada) nije donijela Plan upravljanja državnom imovinom za ovu godinu.

"Dok smo kontaminirani ideologijama, u pozadini se događaju krupne stvari, rasprodaje se državna imovina, a da ne govorim da se privatizira cijelo zdravstvo", ustvrdila je Tireli.

Poslala je i poruku premijeru Tihomiru Oreškoviću.

"Uprkos tome što možda ima dobre namjere, premijer mora shvatiti da je odgovoran za imovinu svih hrvatskih građana i da je ne smije protuzakonito prodavati. Bilo bi pametnije, bolje i zakonitije da se prvo usvoji plan, pa da svi znamo što Vlada planira s državnom imovinom", zaključila je. 

HSP pokrenuo osnivanje Stožera za obranu HEP-a

HSP je pak, pokrenuo osnivanje Stožera za obranu HEP-a.

'Premijer je rekao da neće prodavati vode i šume - što znači da HEP hoće. HSP želi spriječiti da se s HEP-om dogodi slučaj INA jer HDZ nastavlja Sanaderovu politiku', kazao je Danijel Srb.

Prodaja Končara je, ističu u HSP-u, veća opasnost od prodaje Podravke - više neće biti interesa naručivati hrvatska postrojenja, vlakove, tramvaje.

'Političko pitanje je postalo pitanje povjerenja, jer tko može vjerovati da Tomislav Karamarko i HDZ donose odluke koje su u javnom, a ne njihovom interesu. Skandalozno je da Vlada na telefonskoj sjednici bez ozbiljne analize i priprema odlučuje o skidanju s popisa strateških tvrtki. Ne možemo dozvoliti da se dogodi slučaj INE, a sve vodi k tomu. Zbrajaju se babe, žabe i sateliti', kazao je Srb.

Podsjetimo, Vlada je u srijedu na telefonskoj sjednici s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa 'skinula' osam tvrtki, za koje se predviđa privatizacija - Podravku, ACI, Končar-elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banka te Croatia osiguranje.

U obrazloženju odluke Vlada navodi da je Nacionalnim programom reformi za 2016. kao jedna od reformskih mjera navedeno i poboljšanje raspolaganja i upravljanja državnom imovinom, odnosno reevaluacija strateške imovine i smanjenje državnog portfelja trgovačkih društava, u cilju revizije popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa, temeljem analize njihovog poslovanja i važnosti. Cilj je te mjere i priprema za privatizaciju i prodaju nestrateških trgovačkih društava, a s krajnjim ciljem smanjenja proračunskog deficita i javnog duga te povećanja kreditnog rejtinga države. (S.D.M/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene