Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Antičko gospodarsko imanje

Otkriveno spektakularno arheološko nalazište kod Ploča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spektakularan posao kakav se rijetko dogodi obavili su bageri na brdu Kozjak kod Ploča: probijajući pristupni put kroz brdo posve slučajno naišli su na arheološko nalazište neprocjenjive vrijednosti.

Dok su bageri probijali ovo neprohodno područje na brdu Kozjak, odjedanput se ukazao ovaj poklopac sarkofaga. Strojevi su odmah ugašeno, na Kozjaku je pronađeno antičko gospodarsko imanje.

Pročitajte i ovo Vinili sve popularniji - 2 sve veća potražnja za vinilom Zaljubljenici u glazbu ne odvajaju se od ploča: "Cijene idu od 10 eura, a možete ih naći i za 500" Ilustracija najavili proširenje istraživanja Vrijedno otkriće u susjedstvu: U maloj općini pronađene znatne količine zlata

Pretraživanja su se odmah uhvatili konzervatori i arheolozi, i već nakon kratkog vremena zaključili; ovo je potpuno novi arheološki lokalitet. 'Obišli smo teren, utvrdili smo da se ovdje radi o jednom novom kasnom antičkom lokalitetu', ispričala je Marta Perkić, konzervator arheolog.

'Vjerojatno se radi o nekakvom objektu, jeli to bilo naselje, to je teško sada reći. Na dosta širokom području je pronađena keramika', tvrdi Tonči Glučina, v.d.ravnatelja muzeja Narona.

'Na vrijeme smo stigli!'

Lokalitet je odmah ogradila policija. Bageri su probijajući teren površinski zagrebali nalazište, ali arheolozi tvrde: devastacija nije velika, na vrijeme smo stigli.

'Još nismo utvrdili tko je izvođač radova i tko je vlasnik. Znači, niti koja je namjena ovih radova. U slučaju da se ovdje radi o krčenju zemljišta i odvodu zemlje, ovdje ćemo uvjetovati isključivo ručni iskop', rekla je Marta Perkić, konzervator arheolog.

Nalazište je iznimno bogato, u kratko vrijeme, osim poklopca sarkofaga, pronađeni su mnogi ostaci nekadašnjeg života. 'Od žbuke, ovako malo finije keramike, dijelova amfora i isti tako amfora iz kasno antičkog razdoblja', dodao je Toni Glučina.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene