455729
455729
455729
455729
455729

Otkriveno koliko će novca dobiti stranke i nezavisni zastupnici u Saboru

  • , 02.11.2016., 17:35
  • Autor:
  • komentara

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav je rasporedio sredstava za rad političkim strankama i nezavisnim zastupnicima - za prošli saziv, to jest razdoblje od 1. srpnja do 13. listopada.

 
 
 
 
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Dobit će 13,5 milijuna kuna, a za novi saborski saziv, od konstituirajuće sjednice (14. listopada) do kraja godine deset milijuna kuna.

HDZ će za prošli saziv dobiti 4,4 milijuna kuna, SDP 3,9 milijuna, Most 1,3 milijuna kuna, HNS 744.988 kuna, HRID 280.466 kuna. Hrvatskim laburistima pripada 271.701 kuna, IDS-u, HSP- AS-u i SDSS-u po 262.937 kuna, HSU-u i Bandićevoj Stranki rada i solidarnosti po 184.000 kuna, HDSSB-u i HSLS-u po 175.291 kuna.

Nezavisne saborske zastupnice dobit će 96.410 kuna, a zastupnici 87.645 kuna, pravilo je, naime, da zastupnice dobivaju deset posto više od zastupnika.

Za deveti saziv, dakle za razdoblje od konstituiranja novog Sabora do konca godine HDZ-u pripada 3,7 milijuna kuna, SDP-u 2,5 milijuna kuna, Most-u 932.706 kuna. HNS dobiva 626.152 kuna, HSS 332.643 kuna, IDS, SDSS i Živi zid po 195.672 kuna, HDS, HSU i Promijenimo Hrvatsku po 130.448 kuna.

Nezavisnim zastupnicama pripast će po 71.746 kuna, zastupnicima 65.224 kuna.

Živi zid dobit će novac za tri zastupnika, Ivan Pernar koji se uvijek predstavljao kao Živi zid, u Saboru se registrirao kao član Abecede demokracije, pa će samostalno dobiti svoj novac.

SDSS-u ipak novac za Raškovića

U prošlom sazivu odlučeno je da će SDSS ostati bez novca za zastupnika Mirka Raškovića koji je stranku napustio prije konstituirajuće sjednice Sabora, no u srijedu je na Odboru odlučeno da će taj novac, ipak, pripasti SDSS-u.

Takav ishod, rezultat je amandmana SDP-ovog Arsena Bauka i SDSS-ovog Milorada Pupovca te činjenici da je oporba imala većinu na Odboru.

Proračunski novac za redovni rad stranaka dijeli se temeljem stanja na dan konstituiranja Sabora, pa je Pupovac nakon prošlih izbora upozoravao kako nije pravedno da SDSS ostane bez novca za Raškovića. Njegova upozorenja tada su ostala bez odjeka, no Bauk je u srijedu podsjetio na zakonsku odredbu da novac ide političkim strankama i nezavisnim zastupnicima koji su u Sabor ušli sa nezavisnih listi, što nije bio slučaj kod Raškovića koji je bio na listi SDSS-a, a nezavisni postao prije konstituiranja.

Živom zidu i HSLS-u obustavljena isplata sredstava

Odbor za Ustav, u kojem je u trenutku glasovanja oporba imala većinu, prihvatio je je Baukov amandman. 'Za' je bilo sedam članova Odbora, ostalih šest iz redova većine, bili su suzdržani.

Odbor je donio odluku da se Živom zidu i HSLS-u obustavi isplate proračunskih sredstava, s obzirom na to da nisu na vrijeme podnijeli financijska izvješća o donacijama, Živi zid 'kraći' je za 30.049 kuna, a HSLS za 5.716 kuna. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se