Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkriveno divlje odlagalište uginulih goveda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na polju oko četiri kilometra udaljenom od Đakovačke Satnice danas poslijepodne dvojica su seljaka otkrila divlje odlagalište oko 200 goveđih strvina s kojih je skinuto meso, a na jednoj je otkrivena markica rumunjskog porijekla.

Seljaci su to odmah javili predsjedniku Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antunu Laslu, koji je iz Đakovačke Satnice, gdje živi, otišao na to mjesto te obavijestio policiju i veterinarske
službe.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Teško do zdravstvene skrbi U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti Slavonija - 1 Projekt Slavonija Plenković se hvali boljim životom, ali što kažu Slavonci? ''Procijenite sami kad muž i ja živimo s 450 eura''

Osječko-baranjska Policijska uprava potvrdila je da je dobila dojavu o ilegalnom odlagalištu, o čemu je obavijestila veterinarsku inspekciju koja je danas poslijepodne bila na terenu. Teren će se zatrpati, a uzorci životinja ispitati, nakon čega veterinarska inspekcija može podnijeti kaznenu prijavu, a policija će provesti kriminalističku obradu, istaknuli su u policiji.

Lokaciju je obišao i županijski veterinarski inspektor Želimir Hajek, koji je kazao da veterinarske službe odmah počinju čistiti teren kako bi se spriječilo moguće širenje zaraze.

Antun Laslo rekao je da je ugledao strašan prizor. "Na zemlji koju je općina Gorjani dala u zakup, a koja se već nekoliko godina ne obrađuje, otkrivene su dvije rupe - jedna zatrpana, a druga, dugačka 15-ak metara i široka oko dva metra, bila je puna strvina goveda i junica s kojih je poskidano meso", rekao je Antun Laslo, dodajući kako se boji da je moglo završiti i na tržištu.

- Pokraj jame sa strvinama pronađena su improvizirana vješala na kojima je očito visila stoka s koje se skidalo meso i koža, pretpostavljam, za preradu i daljnju prodaju. Sve upućuje na to da je riječ o ilegalnom klanju stoke, što treba utvrditi krim-policija, a sanitarna inspekcija treba utvrditi je li riječ o bolesnoj stoci, istaknuo je, dodajući da su ostaci jedne junice toliko svježi da upućuju na to da je zaklana ili uginula u posljednja 24 sata.

- Tražit ću da se ispita tko je u zakup dobio zemljište na kojem je pronađeno ilegalno odlagalište te da se istraži zašto se zemlja ne obrađuje, pogotovo ako je netko za to uzeo poticaje, rekao je Laslo.

Osječko-baranjski župan i predsjednik županijskoga Eko-stožera Krešimir Bubalo izjavio je večeras da će sutra ujutro tražiti hitno izvješće svih ovlaštenih službi te hitno otkrivanje počinitelja.
 
Budući da je na jednom govedu otkrivena rumunjska markica, tim se posebice treba pozabaviti jer u Hrvatskoj očito cvjeta ilegalno tržište, rekao je župan Bubalo. 

Istaknuo je kako vjeruje da će se to mjesto "adekvatno sanirati te da neće biti posljedica za ljudsko zdravlje", dodajući kako se svakako treba ispitati zdravstveno stanje uginulih goveda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene