Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Žrtve partizana'

Otkrivena nova masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U neposrednoj blizini graničkog prijelaza Rigonce sa Slovenijom, otkrivena je nova masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata, u kojoj su pronađeni ostaci 4500 vojnika.

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava, u Zagrebu je potvrdio da je u neposrednoj blizini granice sa Slovenijom pronađena masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata s ostacima njemačkih vojnika, ustaša i slovenskih domobrana. Po Čičkovima riječima, za ova ubojstva odgovorni su partizani, piše 24ur.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tragovi Drugog svjetskog rata Otkrivena jedna od najvećih masovnih grobnica Slika nije dostupna Možda i tisuće mrtvih Pronađena nova masovna grobnica u Sloveniji

U grobnici ostaci pripadnika Plave divizije

U šest jama u Harmici, dugačkih približno 500 metara, koje su buldožeri najvjerojatnije zasuli pijeskom, zakopani su ostaci oko 4500 vojnika. Među žrtvama je oko 500 njemačkih oficira, hrvatskih ustaša i slovenskih domobrana. Žrtve su dio Plave divizije koja je u Hrvatskoj bila pod vodstvom njemačke vojske i koja se 1945. predala partizanima.

Još jedna grobnica pronađena u okolici Čakovca

Na kosti su prije 15 dana naletjeli seljaci, a postupak za ekshumaciju posmrtnih ostataka već je započeo. Mediji pišu kako je i u blizini Čakovca, na graničnom području s Mađarskom, otkrivena još jedna masovna grobnica u kojoj je oko 1500 ostataka. Tomislav Karamarko, ministar unutaranjih poslova, rekao je kako je na području bivše Jugoslavije više od tisuću grobnica; 600 u Sloveniji, 840 u Hrvatskoj i 90 u Bosni i Hercegovini, javlja radio Krka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene