Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko otkriće

Otkriven veliki religiozni kompleks sagrađen 1.000 godina prije Stonehengea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U blizini Stonehengea, otkriven je veliki prethistorijski kompleks u kojem se prakticirala religija. Ovo otkriće vrlo će vjerojatno promijeniti naše razumijevanje ranog razvoja područja oko Stonehengea.

Novootkriveni religijski kompleks izgrađen je 1.000 godina prije Stonehengea i za sada se čini kako se sastojao od oko 950 m segmentiranih jaraka i potencijalno bio razmješten u dva koncentrična kruga.

Pročitajte i ovo Veliko arheološko otkriće: Ilustracija - 6 VELIKO OTKRIĆE Arheološka senzacija u Istri: U Valbandonu pronađeni Jupiter, Cerera i Apolon - "Vidite da je riječ o nježnom, mladom muškom licu..." Romualdova pećina u Istri (Foto: AMI, Natura Histrica)2 Romualdova pećina Veliko arheološko otkriće u Istri: "Imamo nešto stvarno izvanserijsko"

Za sada su arheolozi locirali i iskopali oko 100 metara vanjskog jarka, no nije poznato koliko se spomenika ondje nalazi, piše Independent.

Novo otkriće pokazuje da nekoliko stotina godina prije nego je postojao Stonehenge, cijelo to područje bilo je svetije i ritualno aktivnije nego su arheolozi smatrali. Datira od 3650 godine prije nove ere.

Pretpostavlja se da ono što su za sada iskopali arheolozi predstavlja tek 17 posto vanjskog kruga spomenika, a unatoč tome već su dobili okvirnu sliku rituala koji su se ondje vjerojatno izvodili. Oni uključuju pokapanje i druge religiozne ceremonije koje su uključivale gozbe s velikim količinama govedine te namjerno razbijanje keramičkih zdjela. Pojedini dijelovi razbijenih zdjela i kostiju stoke su potom polagani u jarke, koji su smješteni na više ulaza u kompleks. Pojedini prokopi su također korišteni za pohranjivanje ljudskih lubanja.

Za sada su arheolozi u jednom prokopu pronašli četiri fragmenta ljudske lubanje i pretpostavlja se da su pripadali samo jednoj osobi.

Tijekom rituala svaka zdjela bi sadržavala do šest litara pića, a znanstvenici će detaljnijim testovima ustanoviti što je točno u njima bilo. Do sada je pronađeno 15 takvih zdjela, promjera 25 centimetra i svaka je namjerno razbijena. Međutim, pretpostavlja se da se u u kompleksu nalazi oko 200 takvih zdjela i kosti desetaka ubijene stoke. Zbog namjernog razbijanja zdjela, vjerojatno je da se radilo o nekakvom ritualu žrtvovanja stoke za bogove.

Kosti stoke i dijelovi zdjela te ljudski materijal bili su pažljivo odabrani. To se zaključuje iz toga što je u prokopima stoka prezentirana samo kostima noge, a ljudi dijelovima lubanje, dok su položeni dijelovi zdjela bili ukrašeni.

''Novo pronađeno mjesto je jedno od najuzbudljivijih otkrića arheologa na području Stonehengea . Ono mijenja naše razumijevanje o intenzitetu ranog perioda neolitika'', rekao je Matt Leivers koji sudjeluje u iskapanju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene