457625
457625
457625
457625
457625

Otkriven veliki religiozni kompleks sagrađen 1.000 godina prije Stonehengea

  • , 19.11.2016., 08:51
  • Autor:
  • komentara

U blizini Stonehengea, otkriven je veliki prethistorijski kompleks u kojem se prakticirala religija. Ovo otkriće vrlo će vjerojatno promijeniti naše razumijevanje ranog razvoja područja oko Stonehengea.

 
 
 
 
Stonehenge (Foto: AFP)
Stonehenge (Foto: AFP)

Novootkriveni religijski kompleks izgrađen je 1.000 godina prije Stonehengea i za sada se čini kako se sastojao od oko 950 m segmentiranih jaraka i potencijalno bio razmješten u dva koncentrična kruga.

Za sada su arheolozi locirali i iskopali oko 100 metara vanjskog jarka, no nije poznato koliko se spomenika ondje nalazi, piše Independent.

Novo otkriće pokazuje da nekoliko stotina godina prije nego je postojao Stonehenge, cijelo to područje bilo je svetije i ritualno aktivnije nego su arheolozi smatrali. Datira od 3650 godine prije nove ere.

Pretpostavlja se da ono što su za sada iskopali arheolozi predstavlja tek 17 posto vanjskog kruga spomenika, a unatoč tome već su dobili okvirnu sliku rituala koji su se ondje vjerojatno izvodili. Oni uključuju pokapanje i druge religiozne ceremonije koje su uključivale gozbe s velikim količinama govedine te namjerno razbijanje keramičkih zdjela. Pojedini dijelovi razbijenih zdjela i kostiju stoke su potom polagani u jarke, koji su smješteni na više ulaza u kompleks. Pojedini prokopi su također korišteni za pohranjivanje ljudskih lubanja.

Za sada su arheolozi u jednom prokopu pronašli četiri fragmenta ljudske lubanje i pretpostavlja se da su pripadali samo jednoj osobi.

Tijekom rituala svaka zdjela bi sadržavala do šest litara pića, a znanstvenici će detaljnijim testovima ustanoviti što je točno u njima bilo. Do sada je pronađeno 15 takvih zdjela, promjera 25 centimetra i svaka je namjerno razbijena. Međutim, pretpostavlja se da se u u kompleksu nalazi oko 200 takvih zdjela i kosti desetaka ubijene stoke. Zbog namjernog razbijanja zdjela, vjerojatno je da se radilo o nekakvom ritualu žrtvovanja stoke za bogove.

Kosti stoke i dijelovi zdjela te ljudski materijal bili su pažljivo odabrani. To se zaključuje iz toga što je u prokopima stoka prezentirana samo kostima noge, a ljudi dijelovima lubanje, dok su položeni dijelovi zdjela bili ukrašeni.

''Novo pronađeno mjesto je jedno od najuzbudljivijih otkrića arheologa na području Stonehengea . Ono mijenja naše razumijevanje o intenzitetu ranog perioda neolitika'', rekao je Matt Leivers koji sudjeluje u iskapanju.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se