Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preliminarno izvješće

Otkriven uzrok: Evo zašto je avion Croatia Airlinesa sletio na nos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski su istražitelji objavili preliminarno izvješće o uzrocima prisilnog slijetanja aviona Croatia Airlinesa na aerodrom u Zürichu.

Uzrok prisilnog slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa 27. rujna na aerodrom u Zürichu je napuknuće metalne ploče koja pokriva senzore u stajnom trapu, zbog čega se prednji kotači zrakoplova nisu mogli spustiti, utvrdilo je Švicarsko povjerenstvo za istraživanje nesreća - SAIB.

Pročitajte i ovo Avion prisilno sletio na autocestu - 1 Dvije osobe poginule VIDEO Avion sletio na autocestu i sudario se s automobilima: "Bio je samo nekoliko milimetara iznad naših glava" Avion Prelet aviona VIDEO Što se to događa na nebu iznad Zagreba? Građane uznemirilo kruženje aviona

>> VIDEO DRAMA PRI SLIJETANJU: Zrakoplov CA u Zurichu sletio na nos

>> Croatia Airlines: Zrakoplovi i putnici potpuno su sigurni

Švicarsko povjerenstvo za istraživanje nesreća (Swiss Accident Investigation Board) danas je, naime, objavilo preliminarno izvješće o uzroku prisilnog slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa DASH Q400, sa 60 putnika i četvero članova posade, 27. rujna u 18:18 sati na aerodromu u Zürichu, doznaje Hina od glavnog hrvatskog istražitelja za zrakoplovne nesreće Dinka Vodanovića.

Prema njegovim riječima, uzrok nemogućnosti spuštanja prednjih kotača zrakoplova Croatia Airlinesa, tzv. prednje noge, bilo je 'napuknuće metalne ploče, koja pokriva senzore u stajnom trapu, odnosno metalne površine koja štiti senzore stajnog trapa od udaraca komada kamenja ili leda kod slijetanja'.

Riječ je o preliminarnom izvješću glavnog švicarskog istražnog tijela, a svoje nalaze i mišljenja trebaju dati i ostali istražni timovi, prije svega hrvatska Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu kao i inženjeri Croatia Airlinesa.

'Švicarsko istražno tijelo je u ovoj istrazi glavno, ali ako bi se dogodilo da se naša izvješća ne poklapaju, oni su dužni objaviti i naš nalaz kao zasebno izvješće', kazao je Vodanović.

Hrvatska Agencija je u svoj četveročlani tim pozvala i stručnjake zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, kako bi se sa 100-postotnom sigurnošću utvrdio razlog prisilnog slijetanja, rekao je Vodanović.

Naglasio je kako je 'temeljna zadaća provođenja svake tehničke istrage upravo utvrđivanje neospornih činjenica da bi se poboljšala razina zrakoplovne sigurnosti'.

'Naša je zadaća utvrđivanje uzroka nesreće i davanje preporuka za sprečavanje budućih neprilika, a ne za utvrđivanje krivnje i nečije odgovornosti. Time se bave drugi', zaključio je Vodanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene