Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domoslava

Otkriven natrpis s imenom nepoznate hrvatske kraljice na Klisu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domaslava - ime je jedne od hrvatskih kraljica za koju se do sada nije znalo.

Mea Domislava Regina, moja Domaslava kraljica. Dio je to natpisa čiji su fragmenti pronađeni u crkvi svetog Vida na Klisu. Malo, ali dovoljno da povjesničari mogu na temelju analogija rekonstruirati natpis.

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..."

'Govori o tome kako je neki hrvatski kralj sin nekoga kralja dao podići crkvu zajedno sa svojom ženom ili majkom Domaslavom, nažalost imena dvojice kraljeva nisu sačuvana', pojašnjava povjesničar prof.dr.sc. Neven Budak. Za kraljicu Domaslavu do sada se nije znalo. Tko je bila teško je reći, ali vjeruje se da je kraljevala u desetom stoljeću.

'Dakle majci ili ženi nekoga od hrvatskih vladara prve polovice desetog stoljeća Tomislava, Trpimira drugog, Krešimira prvog, Miroslava ili Mihajla Krešimira drugog', ističe Budak. Fragmente je pronašao Radoslav Bužančić, a otkriće je posebno obradovalo Kliške Uskoke.

'Pa znalo se da je Klis krunsko dobro narodnih vladara. Ja mislim da je samo bilo pitanje vremena kad će se ovakav nalaz pronać', rekao je Damir Žura iz povijesne postrojbe Kliški Uskoci. 'S obzirom da je to prva kraljica za koju smo saznali nakon gotovo stotinu godina otkriće je čini mi se dosta važno', naglašava Budak.

Otkriće neće ništa bitno promijeniti u interpretaciji hrvatske povijesti, ali je dragocjeno saznanje novog imena iz naše vladarske dinastije, a to će biti još jedan dodatak atraktivnosti Klisa i njegove turističke ponude.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene