Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVOSMISLENO TUMAČENJE

Otkriven krivac za to što zrakoplov Croatia Airlinesa nije sletio u Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava Međunarodne zračne luke Zagreb, koncesionara Zračne luke Franjo Tuđman, pronašla je krivca za to što zrakoplov Croatia Airlinesa nije sletio u Zagreb već u Rim.

Nakon što je iz Zračne luke Franjo Tuđman ranije u ponedjeljak priopćeno da oni nisu krivi što zrakoplov Croatia Airlinesa nije sletio u Zagreb, objavili su novo priopćenje kojim su ipak priznali da se njihovo prvo priopćenje "baziralo na do tada dostupnim informacijama koje nisu u potpunosti odgovarale činjeničnom stanju".

Pročitajte i ovo Lufthansa avioni preusmjeravanje aviona Drama iznad BiH: Zrakoplov Lufthanse proglasio izvanredno stanje i prisilno sletio u Zagreb Slika nije dostupna Vatreni obruč VIDEO Požar u Italiji zarobio putnike u avionu Croatia Airlinesa: "O njima se vodi sva moguća skrb"

Priopćenje Uprave MZL Zagreb, koncesionara ZL Franjo Tuđman prenosimo u cijelosti. 

"Slijedom događaja u noći 16./17. lipnja vezano uz let OU664 ZAGREB-DUBROVNIK, odnosno slučaja iznenadne bure zbog koje je zrakoplov upućen na slijetanje u Rim, danas je održan sastanak predstavnika MZLZ i Croatia Airlines sa sljedećim zaključcima:

Danas objavljeno priopćenje za javnost MZLZ baziralo se na do tada dostupnim informacijama koje nisu u potpunosti odgovarale činjeničnom stanju.

Cijeli slučaj posljedica je izvanrednih okolnosti uzrokovanih burom na području Zračne luke Dubrovnik koja nije bila predviđena meteoizvješćem u planiranom vremenu slijetanja zrakoplova. Navedeno je uzrokovalo zadržavanje zrakoplova u području iznad zračne luke Dubrovnik te je iziskivalo donošenje odluka u vrlo kratkom vremenskom roku od strane svih uključenih operativnih osoba.

Postojeća procedura korištenja zračne luke Franjo Tuđman u periodu nakon 22,00h protumačena je dvosmisleno, što je uz kratko raspoloživo vrijeme za donošenje odluka rezultiralo neadekvatnom komunikacijom od strane dežurnog operativnog osoblja.

U cilju izbjegavanja ovakve i sličnih situacija u budućnosti, MZLZ će nadopuniti proceduru kojom će se nedvosmisleno potvrditi otvorenost zračne luke 24h sedam dana u tjednu, i tako nadopunjenu proceduru dostaviti u najkraćem roku u Croatia Airlines."

Butković: Agencija do srijede treba utvrditi činjenice o letu zrakoplova CA

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u ponedjeljak da Agencija za civilno zrakoplovstvo ima rok do srijede utvrditi što se dogodilo i zašto je zrakoplov Croatia Airlinesa na letu iz Zagreba za Dubrovnik umjesto u tom gradu sletio u Rimu.

"Agencija za civilno zrakoplovstvo ima do srijede rok utvrditi činjenično stanje i što se dogodilo u tom trenutku i zašto zrakoplov nije mogao sletjeti. Očekujem odgovor od te agencije jer je ona jedina koja to može učiniti. Nakon toga očekujem izricanja sankcija onome tko je tu 'zaribao'", kazao je ministar Butković novinarima nakon svečane sjednice Predsjedništva i sudionika osnivačke skupštine HDZ-a u dvorani NK Jarun upitan o tom slučaju.

"Ministar nije taj koji izriče kazne, ministar nije taj koji vrši istragu niti ministarstvo. To radi neovisno regulatorno tijelo - Agencija za civilno zrakoplovstvo", rekao je Butković i dodao da jedino ona može vršiti nadzor i izricati sankcije.

Zrakoplov Croatia Airlinesa na letu OU664 iz Zagreba za Dubrovnik u noći između 16. i 17. lipnja zbog iznenadne bure na dubrovačkom području trebao se vratiti u Zagreb, ali je preusmjeren u Rim.

Croatia Airlines izvijestio je da je tako bilo odlučeno jer u Hrvatskoj oko ponoći više nije bila otvorena ni jedna zračna luka. Iz Zračne luke zatim je priopćeno da su bili spremni prihvatiti zrakoplov, ali nisu dobili službeni zahtjev.

U ponedjeljak navečer nakon sastanka predstavnika Zračne luke i CA iz Zračne luke priopćeno je da je taj slučaj posljedica potrebe brzog odlučivanja, "dvosmislenog tumačenja" procedure i neadekvatne komunikacije dežurnog osoblja, te je najavljena nadopuna procedure kojom će se "nedvosmisleno potvrditi" da je Zračna luka otvorena 24 sata sedam dana tjedno i tako nadopunjena bit će dostavljena Croatia Airlinesu. (S.Ve./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene