Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paravan za pranje novca

OTKRIVAMO Kako rade OFFSHORE kompanije koje kriju tajne mnogih milijunaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djevičanski otoci, Bahami, Barbados, Sejšeli - samo su neke od poreznih oaza. Offshore kompanije kriju tajne mnogih milijunaša.

Zakonito, brzo i bez traga, novac se preko offshore kompanija izvlači i iz Hrvatske. U posljednje četiri godine Uredu za sprječavanje pranja novca prijavljene su 232 sumnjive transakcije u ukupnom iznosu od gotovo 617 milijuna kuna. Istražili smo kako posluju offshore kompanije koje su potpuno legalne i legitimne, no mnogi ih iskorištavaju za prljavi novac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

Djevičanski otoci, Bahami, Barbados, Sejšeli - samo su neke od poreznih oaza. Offshore kompanije kriju tajne mnogih milijunaša.

PISMO KOJE JE UPLAŠILO MNOGE Jeste li i vi među onima koji su ga dobili?

Osnivaju se brzo i najčešće preko interneta. Koriste ih veliki brodski prijevoznici, online trgovine.

'Ali naravno da ih mi najčešće povezujemo sa pranjem novca i sa fiktivnim računima za neke usluge koje iz offshore kompanija dolaze u hrvatska poduzeća. U zemljama poreznim oazama gdje se otvaraju dobit nije pod porezom ili je ta stopa vrlo niska. Najčešće vlasnici offshore kompanija nisu poznati te zemlje osiguravaju tajnost podataka i o vlasnicima i o financijskim izvještajima', rekal je dr.sc. Đurđica Jurić, RRIF.

Idealno za one koji žele prikriti porijeklo novca i ilegalne radnje. Veliki transferi novca, već se zna, najčešće se događaju vikendom ili blagdanima.

'Gdje onda to društvo iz offshore zone meni zaračuna neke usluge, savjetovanje, menagement, marketing, posredovanje različite oblike usluga za koje je teško utvrditi koja je stvarna njihova vrijednost', objašnjava porezni stručnjak dr.sc. Ivan Čevizović.

Od 2010. do 2014. godine, kažu nam u Uredu za sprječavanje pranja novca, banke i drugi obveznici prijavili su im 232 sumnjive transakcije povezane s offshore destinacijama, u ukupnom iznosu od gotovo vrtoglavih 617 milijuna kuna.

JEDINI SLOBODAN IZ NOVE AFERE 'MAMIĆ' 'Kad znate da je istina na vašoj strani, nema straha'

Pod povećalom su i malverzacije oko 20-tak nogometaša.

'Tu je uvijek pitanje problema kako utvrditi je li netko zaista obavio neko posredovanje tim više što su osnivači društva u offshore zonama iste one osobe koje imaju društvo u Hrvatskoj. I sad kad se ja pojavim na pregovorima pitanje je u čije ime ja razgovaram. Ako netko posreduje u prodaji nečega što nije standardni uobičajeni proizvod onda je teško govoriti o standardnim provizijama koje ostvaruje', dodaje dr. sc. Čevizović.

Mnogi padnu, tvrdi Čevizović, zbog nesrazmjera između primanja i imovine. Ali zvono za uzbunu poreznjacima su i oni koji često posluju s offshore kompanijama.

'Isključivo preko poreznog nadzora iz poslovnih knjiga iz podataka gdje odlazi novac treba slijediti put novca i on će nam pokazati da li se dogodio poslovni događaj ili je riječ o pranju novca', smatra Jurić.

Dokazivanje pranja novca dug je i kompliciran postupak utoliko, kažu i uredu za sprečavanje pranja novca, jer se sve mora raditi preko međunarodne suradnje. Da novac ne bi baš samo tako nekontrolirano curio - Hrvatska se osigurala. Na svaki račun koji dođe iz porezne oaze naplati se 20 posto poreza na odbitak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene