Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paket novih zakona

Niz novih mjera: Vlada za jesen priprema brojne novosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada za jesen priprema paket novih mjera za oporavak gospodarstva.

Kako doznajemo, Vlada od jeseni planira niz mjera koje se tiču između ostalog porezne politike. Vrući krumpir bit će prije svega odluka o porezu na nekretnine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Također, trebalo bi doći do reforme sustava plaća u državnoj službi, a tu se priprema jedan paket zakona, cilj je da iznos plaća prati kvalitetu rada državnih službenika, odnosno da oni budu plaćeni po učinku.

Najveći fokus Vlada je stavila na gospodarstvo i investicije, tu su pripremili brojne novosti.

Sve što mu usporava posao, kožar Miljenko Vuk bi od jeseni mogao državi prijaviti putem specijalizirane internetske stranice. Uključujući administrativne prepreke i brojne parafiskalne namete.

"Toliko zamki ima i toliko tih parafiskalnih nameta koje bolje da i ne znamo, jer bi se previše opterećivali kao poduzetnici. Nadam se da ću imati vremena pregledati to dobro i na neke stvari utjecati prijavom na taj portal da vidimo što se tu može izbjeći što je stvarno suvišno", kaže Vuk.

On već može plaćati PDV i predavati obrasce putem sustava e-porezna. Uredan je platiša pa i od države očekuje da bude učinkovitija.

''Porez na zrak''

"Nama to svima izgleda kao porez na zrak, a svi znamo da bi taj dio trebao biti besplatan ili jeftin. Vjerujte mi da 90 posto svega uopće ne znam što plaćam",dodaje Vuk.

Od jeseni Vlada ima velike planove za gospodarstvo. Osim spomenutog portala za poduzetnike, ukinut će brojne parafiskalne namete. Ujedinit će inspekcijske službe pod Ministarstvom gospodarstva. Priprema i novi zakon o strateškim investicijama, kao i reformu sustava plaća u državnoj službi.

Privlačenje inozemnih investitora, uvjerava ministar financija Zdravko Marić, bit će prioritet. "Kako u šumi tih poreznih opterećenja biti neko motiviran ulagati, dakle, moramo učiniti da doista svaki poduzetnik zna što ga u kojem trenutku očekuje, kako porezna opterećenja moraju biti unaprijed planirana i da dugoročno se može strateški planirati, ulagati u Hrvatsku", rekao je Marić.

Ulagači godinama nailaze na iste probleme. Česte promjene u sustavu poreza i glomazan birokratski aparat glavne su kočnice. Zanima ih i što će biti s uvođenjem poreza na nekretnine te s podizanjem naknada za obnovljive izvore energije.

"Ovo za nas stvara jednu neugodnu situaciju pravne i porezne nesigurnosti. Poslovne planove ne možete raditi na šest mjeseci ili godinu dana. Poslovni planovi se rade na 5 do 10 godina. Moramo steći okvir koji će biti pozitivan, a isto tako i stabilan", rekao Denis Čupić, predstavnik stranih ulagača.

Zakon o upravljanju državnom imovinom

U saborske klupe trebao bi ove jeseni stići i novi Zakon o upravljanju državnom imovinom. "Mnoge nekretnine koje su zapuštene, a nema dijela Hrvatske gdje nisu, bit će nakon donošenja tog zakona u mogućnosti da lokalna samouprava pokrene, a i na državnoj razini, i da počnu investicije u tim sredinama, aktiviranjem te, ne samo zapuštene, nego i u velikoj mjeri uništene imovine", kaže Goran Marić, ministar državne imovine.

Poduzetnici i obrtnici pozornost trebaju usmjeriti na kraj rujna i početak listopada, kada im se otvara još sedam natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Vlada je pripremila i novi Zakon o strateškim investicijskim projektima. Hrvatska već ima ovakav zakon, on je donesen prije četiri godine, a već se mijenjao dva puta. Prema novom zakonu, svi koji žele uložiti svoj novac u Hrvatsku morat će za to državi dostaviti dokaz da imaju osigurana financijska sredstva u iznosu 5 posto od ukupne investicije, te ukoliko se negdje u sredini procesa predomisle, odustanu od ulaganja, za to će državi morati platiti penale.

Jedna od glavnih novosti je da su penali predviđeni i za djelatnike javne uprave. Naime, ako oni od investitora dobiju zahtjev i ne odgovore na njega u roku od 15 dana prijeti im kazna od 5 tisuća kuna. Novi zakon na Vladi bi trebao biti na jednoj od prvih sljedećih sjednica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene