Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Laskavo priznanje

Otkrijte zašto vodnjanske masline daju ulje svjetske klase

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antonio Pastrovicchio iz Vodnjana jedan je od 20 najboljih maslinara svijeta. Najpoznatiji svjetski vodič ekstradjevičanskih maslinovih ulja njegovu je Bužu svrstao u sam vrh najkvalitetnijih zlatnih tekućina.

Buža je vlasnica laskavog svjetskog priznanja. 'Ona je kao i žene, delikatna, ona je slatka, ima svoju aromu, ne jaku, nije jako pikantna, to je nešto nježno', slikovito opisuje maslinar Antonio Pastrovicchio.

Pročitajte i ovo Paul O\'Grady (Foto: privatna arhiva) Zaplivao protiv struje Intervju s Ircem u Hrvatskoj: Paul ima savjet za sve koji se žele odseliti u Irsku Slika nije dostupna Umirite valove Pogledajte zašto svaki lukavi ribar uz sebe nosi žličicu maslinovog ulja

Posebnih tajni u pripremi, kaže, nema. Važno je tek držati se općih zakonitosti maslinarstva. 'Prva stvar je imati zdrav plod, treba maslinu njegovati i ako je prerada napravljena u roku od 24 sata onda imaš sigurno vrhunsko ulje, ekstra kvalitete', kaže Pastrovicchio. No, zanat je klesao od malih nogu. 'Od pete se godine već sjećam da sam brao s tatom i djedom, i tako sam nastavio.'

>> Maslina stara 2.000 godina prodana za 65.000 eura

Danas ima više od tisuću vlastitih maslina. Na proljeće priprema sadnju novih. Nisu ga obeshrabrile ni dvogodišnje suše. Maslina je izdržljiva, a što je najvažnije, ni u teškim uvjetima, kaže Antonio, ne gubi na kvaliteti. 'Kvaliteta, vidite, i ove je godine odlična i lani je bila kvaliteta, odlična. Bilo je možda malo pikantnije, ali to su sve nijanse', kaže.

U svojoj maloj uljari Antonio tako godišnje proizvede i do dvije tisuće litara zlatne tekućine. Trud i upornost, skromno kaže, tako je prepoznala i struka. 'Drago, čovjeku je drago, to su rezultati, to je satisfakcija čovjeku koji se bavi maslinarstvom'. Zadovoljstvo koje mu, zaključuje, daje snagu da nikad ne odustane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene