Buža je vlasnica laskavog svjetskog priznanja. 'Ona je kao i žene, delikatna, ona je slatka, ima svoju aromu, ne jaku, nije jako pikantna, to je nešto nježno', slikovito opisuje maslinar Antonio Pastrovicchio.
Posebnih tajni u pripremi, kaže, nema. Važno je tek držati se općih zakonitosti maslinarstva. 'Prva stvar je imati zdrav plod, treba maslinu njegovati i ako je prerada napravljena u roku od 24 sata onda imaš sigurno vrhunsko ulje, ekstra kvalitete', kaže Pastrovicchio. No, zanat je klesao od malih nogu. 'Od pete se godine već sjećam da sam brao s tatom i djedom, i tako sam nastavio.'
>> Maslina stara 2.000 godina prodana za 65.000 eura
Danas ima više od tisuću vlastitih maslina. Na proljeće priprema sadnju novih. Nisu ga obeshrabrile ni dvogodišnje suše. Maslina je izdržljiva, a što je najvažnije, ni u teškim uvjetima, kaže Antonio, ne gubi na kvaliteti. 'Kvaliteta, vidite, i ove je godine odlična i lani je bila kvaliteta, odlična. Bilo je možda malo pikantnije, ali to su sve nijanse', kaže.
U svojoj maloj uljari Antonio tako godišnje proizvede i do dvije tisuće litara zlatne tekućine. Trud i upornost, skromno kaže, tako je prepoznala i struka. 'Drago, čovjeku je drago, to su rezultati, to je satisfakcija čovjeku koji se bavi maslinarstvom'. Zadovoljstvo koje mu, zaključuje, daje snagu da nikad ne odustane.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook
-
Iz minute u minutu
Hoće li pasti dogovor? Domovinski pokret pregovara s HDZ-om: "Sastavit ćemo Vladu vrlo brzo"
-
Nastavak sukoba
Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"
-
Liste za EU izbore
Raspudići napustili stranku? "Ne znam što vam nije jasno"