Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najverći brod kojeg su pirati ikada oteli

Otet saudijski tanker s hrvatskim pomorcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pirati su u vodama istočno od obale Afrike oteli saudijski supertanker na kojem među 25 članova posade ima i hrvatskih pomoraca, izjavio je glasnogovornik Pete američke flote smještene u Bahreinu. Hrvatska veleposlanstva u Velikoj Britaniji, Egiptu i Južnoafričkoj Republici ispituju navode o mogućim hrvatskim članovima posade dosad najvećeg otetog broda .

'Brod su zauzeli pirati', izjavio je glasnogovornik upitan telefonom o sadržaju priopćenja američke mornarice u kojem se utvrđuje da je došlo do napada. Tanker je otet 450 nautičkih milja jugoistočno od Mombase u Keniji, a riječ je prvoj otmici nekog tankera u tom području.

Pročitajte i ovo Naši pomorci kod Jemena - 3 Plovidba Crvenim morem Hrvatski kapetan na ruti hutista: "Kad je bilo najkritičnije, zaštitari su držali puške na gotovs'' Otmica broda, ilustracija (Foto: AFP) Napad na norveški brod Nova otmica u Gvinejskom zaljevu: Pirati s broda oteli devet članova posade

'Zasad procjenjujemo situaciju i nemamo podataka o mogućem oštećenju broda', rekao je glasnogovornik upitan planira li mornarica akciju oslobađanja tankera.

Mi smo kontaktirali hrvatska veleposlanstva u Velikoj Britaniji, Egiptu te Južnoafričkoj Republici sa zahtjevom da ispitaju i provjere navode o hrvatskim članovima posade na brodu Sirius Star, rekao je za glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun.

Veleposlanstva su stupila u kontakt sa zemljama nadležnima za brod, no zbog vremenske razlike, jer je brod u vlasništvu Saudijske Arabije, MVPEI dodaje kako ne očekuje vijesti prije utorka ujutro.

Supertanker Sirius Star je u vlasništvu saudijskog naftnog diva Aramco, može ukrcati i do dva milijuna barela nafte, a plovi pod liberijskom zastavom.

Posada se sastoji od 25 članova među kojima su državljani Hrvatske, Velike Britanije, Saudijske Arabije, Poljske i Filipina.

Tanker je plovio prema Sjedinjenim Državama oko Rta dobre nade na jugu Afrike. Riječ je o jednom od najprometnijih pravaca za izvoz nafte iz Perzijskog zaljeva. 

Dvojica hrvatskih pomoraca, Milo Načevski iz Dubrovnika i Aldo Raimund iz Poreča, bili su među 25-članom posadom japanskog broda Irene, koji je bio otet 21. kolovoza te oslobođen 8. listopada, nakon što je za njega bila isplaćena otkupnina.

Vijest o otmici supertankera odmah je potaknula rast cijene nafte iznad 58 dolara po barelu, javlja agencija Reuters.

'Ova otmica je bez presedana. To je najveći brod koji su oteli pirati', objavio je pukovnik Nathan Christensen, glasnogovornik američke Pete flote. "Brod je tri puta veći od nosača zrakoplova".

Christensen je rekao da se tanker približava Eylu u Soamliji, a što je uobičajen piratski postupak dok traju pregovori za otkupninu. 

Pirati iz Somalije, kaotične afričke države u kojoj već 17 godina bijesni rat, teško su naoružani i plove na brzim brodicama za presretanje brodova. Od početka ove godine oteli su više od 60 brodova u tome području čime su vode Roga Afrike učinili najopasnijim plovnim putem na svijetu.

Otmice, koje se izvode radi otkupnina za koje su brodovlasnici već isplatili milijune dolara, izazvale su rast premija osiguranja i natjerale brodare da biraju dulje puteve između Azije i Europe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene