Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otet Jurica Ruić, otmičari ne žele novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Militantna Skupina za oslobođenje delte Nigera (MEND) preuzela je u utorak odgovornost za otmicu šestorice stranih radnika u Nigeriji i objavila njihova imena, među kojima je i hrvatski državljanin Jurica Ruić.

Glasnogovornik MEND-a Jomo Gbomo stranim je agencijama poslao popis otetih na kojemu se nalaze četvorica Talijana Raffaele Pascariello, Alfonso Fravza, Ignazio Gugliota i Mario Celetano, Amerikanac John Stapleton i Hrvat Jurica Ruić. Svi su zaposlenici američke kompanije Chevron.

Pročitajte i ovo Učionica iz koje su oteta djeca u Kurigi 280 djece oteto u školi Nakon 17 dana oslobođena oteta djeca u Nigeriji: Vlada odbila platiti otkupninu od 690 tisuća dolara Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine

Hrvatski MVPEI ranije je objavio da mu je poznat identitet otetog Hrvata i da je njegova obitelj obaviještena o otmici.

Glasnogovornik MEND-a je izjavio da će svi taoci biti bezuvjetno pušteni 30. svibnja, ali samo ako strane kompanije ne pokušaju osigurati njihovo oslobađanje nudeći otkupninu. 

- Svaki takav pokušaj smatrat će se podmićivanjem i samo će kompromitirati situaciju otetih, rekao je Gbomo.

Prema njegovim riječima, ova je otmica izvedena s namjerom da je upozori anglo-nizozemski naftni gigant Shell kako se ne bi vratio na neka naftna polja u nigerijskim saveznim državama Bayelsa i Delta.

Prema stranim agencijama, koje imaju proturječna izvješća, do otmice je došlo kada su pripadnici MEND-a ili napali tanker usidren pred obalom na jugu Nigerije ili pokretnu naftnu platformu u istom području. U napadu je ubijen jedan nigerijski mornar. 

Glasnogovornik američke naftne kompanije Chevron izjavio je da je među šestoricom njezinih radnika otetih u utorak u Nigeriji i jedan Hrvat. To je potvrdilo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Glasnogovornik MVPEI-a Željko Belaj izjavio je da je Ministarstvo putem hrvatskog veleposlanstva u Londonu, koje pokriva Nigeriju, dobilo potvrdu da je u utorak ujutro na jugu Nigerije otet jedan hrvatski državljanin.

Prema stranim agencijama, do otmice je došlo kada je nepoznata nigerijska oružana skupina napala tanker usidren pred obalom na jugu Nigerije. 

Pored hrvatskog državljanina, oteta su još četvorica Talijana i jedan Amerikanac. U napadu je ubijen jedan nigerijski
mornar.

MVPEI je potvrdio da su sva šestorica radnika zaposlenici američke kompanije Chevron.

MVPEI zna identitet otetog hrvatskog radnika i u kontaktu je s
njegovom obitelji koja je o svemu informirana.

Također, hrvatsko veleposlanstvo u Londonu u stalnom je kontaktu s američkom tvrtkom Chevron, rekao je Belaj. 

Glasnogovornik Chevrona je ranije za agenciju AP izjavio da kompanija nije još primila nikakav zahtjev otmičara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene