Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lovašani nezadovoljni

Osuđeni za zločin u Lovasu pravomoćnost presude čekaju na slobodi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svih 14 osuđenih za ratni zločin u Lovasu pušteni su na slobodu.

Kako doznajemo, na slobodi će čekati pravomoćnost presude, ali su im oduzete putovnice i morat će se javljati sudu i policiji. Podsjetimo, za ratne zločine počinje u listopadu 1991. u Lovasu osuđeni su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici paravojne postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Slika nije dostupna Srpski mediji o presudi Blic: Srbiji Šešelj kriv i bez Haaga, unizio je političku scenu primitivizmom

Suđenje za Lovas je počelo 17. travnja 2008., a tijekom sudskog postupka saslušano je ukupno 213 svjedoka, uključujući četrnaestoricu optuženih i jednog sudskog vještaka. Po optužnici, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dragovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

U optužnici je, uz ostalo, navedeno da je teritorijalna vlast, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i slijedeći dan pripadnici postrojbe "Dušan Silni" okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada skupinu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.

Lovašani nezadovoljni presudom

Prema riječima Ivana Mujića, koji je u Lovasu preživio "čišćenje" minskog polja, obitelji žrtava nisu, niti mogu biti zadovoljne današnjom presudom beogradskog suda za zločine koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba, lokalnih srpskih vlasti i jugo vojske počinili u Lovasu 1991.
"Optuženima je suđeno za 40 osoba što znači da jedan život vrijedi koliko tri godine zatvora", kaže dodajući kako je sudsko vijeće prihvatilo sve navode svjedoka, što međutim, kako je rekao, nažalost nije i rezultiralo većim kaznama.

"Presudama ne možemo biti nikako zadovoljni. Jedino smo zadovoljni činjenicom da je optuženima presuđeno, međutim nema te presude koja može zadovoljti obitelji žrtava", izjavio je za Adam Rendulić, čiji je otac ubijen u Lovasu 1991. godine. Po njegovim riječima, presuda je i svojevrsna poruka svima onima koji su počinili ratni zločin da će ih pravda kad -tad stići, te joj je nemoguće pobjeći.

>> Beograd: Za ratni zločin u Lovasu dobili ukupno 128 godina zatvora!

Komentirajući današnju presudu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, za zločine koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba, lokalnih srpskih vlasti i jugo vojske počinili u Lovasu 1991. - načelnik te vukovarsko-srijemske općine Stjepan Milas izjavio je kako nema te kazne koja može zadovoljiti obitelji žrtava, ali najbitnije je da su presude donesene i da su osuđujuće.

Nazočni Lovašani razočarani su presudom. 'Presudom nisam zadovoljan. Kako bih i bio, na takav način pobiti ljude. Oni su nas svjesno vodili u minsko polje i smišljeno nas vodili u smrt', rekao je Ivan Muić. '20 godina za toliki zločin je mala presuda', smatra janja Marić Marković. Jelena Baketa osam godina dolazi na specijalni sud. Ubili su joj dva sina, jednog još nije pronašla. Kaže da joj nikakva presuda ne može vratiti djecu. 'Neka im bog sudi, a sudit će im vjerojatno. Samo ja od toga nemam ništa. '91. mi je sin rekao, mama proći ćemo kao Židovi. '

"Nema te kazne koja može zadovoljiti obitelji žrtava, ali najbitnije je da su presude donesene i da su osuđujuće", kazao je Milas upozorivši kako se, međutim, presude odnose na kažnjavanje počinitelja ubojstva i mučenja "tek polovice od ukupno 70 Lovaščana, žrtava okupacije Lovasa". "Nadamo da će se sudski postupak otvoriti i za preostale žrtve kako bi i njihovi krvnici bili kažnjeni", istaknuo je Milas.

Zamjenik vukovarsko-srijemkog župana, Lovaščanin Željko Cirba, rekao je da obitelji žrtava zasigurno nisu zadovoljne presudama. No, dodao je, ohrabrujuće su riječi sutkinje izrečene u završnoj riječi, a koje, kako je kazao, otvaraju mogućnost za novi sudski postupak u vezi sa stradanjem preostalih Lovaščana, a čije stradanje nije bilo predmet sudskog postupka koji je danas završio izricanjem presuda. "Mislimo da bi se svakako sudska odgovornost trebala zatražiti i za pripadnike bivše JNA, a ne samo srpskih paravojnih postrojba, koji su također sudjelovali u okupaciji Lovasa i ubojstvima njegovih mještana hrvatske narodnosti", kazao je Cirba.

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici optuženih za ratni zločin u tom selu u listopadasdu 1991. godine, bili su razočarani visinom kazni, a srbijanska humanitarna djelatnica Nataša Kandić, koja je neko vrijeme bila zastupnica žrtava, rekla je nakon suđenja kako je neprirodno da se za ratni zločin dobije kazna od samo nekoliko godina zatvora.

Kandić: Kazna od šest godina za ratni zločin nije prirodna

Predsjednica srbijanske nevladine udruge Fond za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je tijekom suđenja bila jedno vrijeme zastupnica žrtava, kazala je kako među članovima obitelji ima nezadovoljnih visinama kazni, te podsjetila da je već prije bilo i onih koje su imali primjedbe na samu optužnicu. "To su očekivane reakcije, zato što je neprirodno da za ratne zločine netko bude osuđen na šest, sedam, osam ili devet godina, kada znamo da se u postupcima za druga kaznena djela za teška ubojstva ponekada dobijaju kazne u visini od 40 godina zatvora", rekla je Kandić.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene