Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštre kritike Dodiku:

'Ovo ni Lukašenko ne bi radio!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualna vlada Republike Srpske u srijedu je izvrgnuta oštrim kritikama zbog nastojanja da zakonski ograniči slobodu javnog izražavanja kao i zbog pokušaja da policijskom represijom utječe na djelovanje medija.

U jeku rasprave u parlamentu RS o novom zakonu o javnom redu i miru, kojega je predložila entitetska vlada predvidjevši sankcioniranje čak i objava na društvenim mrežama, oštre kritike vladi što je predvodi Željka Cvijanović uputilo je veleposlanstvo SAD u Bosni i Hercegovini, a istodobno je vlada Federacije BiH nezakonitim ocijenila pretragu redakcije portala "Klix" u Sarajevu, provedenu upravo na zahtjev policije iz Banje Luke.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Nema pomaka Vidno ljutit Dodik: "Razgovori koji su počeli u ponedjeljak ne vode nikamo. Svi su se vratili na početne pozicije" Milorad Dodik Ugrožena sigurnost Na Dodika se sprema atentat? "Sve je spremno, imaju i oružje"

Proširenje pojma "javnog mjesta" i na internet, na temelju policijskog prijedloga novog zakona o javnom redu i miru, izazvao je ogorčene reakcije oporbe u RS, čiji su zastupnici zbog toga napustili skupštinsko zasijedanje.

Ocijenili su pritom kako je u pozadini nastojanja da se ograniči sloboda javnog izražavanja zapravo pokušaj vlasti da se zaštiti od svake kritike, a to su usporedili s praksom kakva vlada u državama poput Sjeverne Koreje ili Bjelorusije.

"Ovo ni Lukašenko ne bi radio", bio je komentar predsjednika Nove demokratske partije (NDP) i bivšeg predsjednika RS Dragana Čavića.

Prijedlog zakona kritizirao je i OESS kao i brojne novinarske udruge, a u srijedu im se pridružilo i američko veleposlanstvo izražavajući zabrinutost onim što radi vlada pod kontrolom Milorada Dodika.

Dodik izvrijeđao kolege: 'I nisu neke pameti'

"Prijedlog zakona predstavlja izravno osporavanje temeljnog ljudskog prava na slobodu izražavanja", stoji u priopćenju američkog veleposlanstva u kojemu se ističe kako SAD odlučno podupiru osiguranje temeljnih ljudskih prava što uključuje slobodu izražavanja.

U priopćenju stoji kako se SAD pridružuju prosvjedima svih onih koji su već iskazali nezadovoljstvo prijedlogom novog zakona o javnom redu i miru u RS.

"Držimo da je zakon o kojemu se raspravlja posljednji u nizu prijetnji slobodi govora u BiH", ističu iz američkog veleposlanstva pojašnjavajući kako nije sporna samo nakana da se sankcionira ponašanje na internetu nego i definicije kleveta i uvreda, ali i sudska tumačenja tih pojmova.

Novinarske udruge u BiH ranije su upozorile kako su vlasti RS još prošle godine pokazale što misle o slobodi medija kada je entitetska policija ishodila dopuštenje za pretragu redakcije sarajevskog portala "Klix" nakon što je on objavio snimku telefonskog razgovora u kojemu premijerka Cvijanović govori o "kupnji" dvojice zastupnika tadašnje oporbe kako bi se osigurala parlamentarna većina vladi predvođenoj Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Umjesto istrage o političkoj korupciji policija se odlučila istražiti kako je "Klix" došao do snimke razgovora te je u prosincu prošle godine zatražena pretraga redakcije portala pri čemu su zaplijenjena redakcijska računala i druga oprema.

Vlada Federacije BiH u srijedu je posebno razmatrala taj slučaj s obzirom da je policija RS djelovala na području drugog entiteta.

U priopćenju federalne vlade, objavljenom u Sarajevu, ističe se kako je nakon analize nedvojbeno utvrđeno da je policija RS djelovala protuzakonito jer njeni pripadnici po važećim zakonima nisu imali pravo intervenirati na teritoriju drugog entiteta niti vršiti pritisak na novinare da odaju svoje izvore informacija.

"Pravo na slobodu izražavanja i sloboda medijskog djelovanja predstavljaju jedan od stupova demokratskog poretka u državi BiH i kao takvi moraju biti tretirani u smislu osiguranja općezaštićenih vrijednosti, čije ugrožavanje ne smije biti stvar olakog postupanja tijela vlasti", stajalište je vlade FBiH.

Vlada RS, unatoč kritikama, nije odustala od spornog zakona te je zatražila da se o njemu glasuje u parlamentu, što je najavljeno za četvrtak.

Oporbene su stranke odlučile bojkotirati sjednicu parlamenta sve dok je ovaj zakon na dnevnom redu, a najavile su i kako neće sudjelovati u glasovanju.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač zbog toga je napao oporbene stranke.

"Oporba je dala veoma loš prizvuk ovom zakonu koji je potreban RS", rekao je Lukač u završnoj riječi u entitetskom parlamentu ustvrdivši kako postoji ustavna osnova za donošenje predloženih zakonskih rješenja.

Ustvrdio je kako kvalifikacija "javnog mjesta" u zakonskom rješenju nije sporna te tvrdi kako slična zakonska rješenja postoje u Federaciji BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

"Nikome od nas nije cilj da ovim zakonom spriječimo iznošenje bilo čijeg mišljenja. Namjera nam je da zaštitimo građane i to je glavni cilj zakona o javnom redu i miru", kazao je ministar policije Lukač. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene