Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostojić: Presuda je pobjeda pravde

'Pao' Kolektivni ugovor: Liječnici će morati vratiti isplaćenih 420 milijuna kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudska presuda da je Kolektivni ugovor u zdravstvu ništetan, pokazatelj je uvođenja reda u zdravstveni sustav, poruičio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić ustvrdio je danas kako je presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je potvrđena prvostupanjska presuda Općinskog suda da je Kolektivni ugovor u zdravstvu ništetan, pokazatelj uvođenja reda u zdravstveni sustav.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna Štrajk, kolektivni ugovor... Najvažniji događaji u hrvatskom zdravstvu u 2013.

Ministar Ostojić je novinarima nakon sjednice Vlade rekao kako ta presuda ne znači da je država pobijedila sindikate nego da je 'pobijedila pravda i zakon'.

>>UŽIVO Šuker: Pozovite ministra Ostojića u Sabor! Leko: Nadam se da vas je čuo!

Poručio je da će njegovo ministarstvo postupiti sukladno odluci suda koji je ugovor proglasio ništetnim. Ugovor je potpisao bivši ministar zdravstva Darko Milinović u vrijeme tzv. tehničke vlade, a Ostojić je naglasio kako su na to cijelo vrijeme upozoravali.

'Na to smo cijelo vrijeme upozoravali, na protustavane, nezakonite odluke. Netko stvara nered, a na nama je da napokon uvodimo red i to uvodimo', rekao je.

Upitan što će biti s novcima koji su temeljem ugovora isplaćivani, odgovorio je da izrađuju 'protokol zajedno s DORH-om' i 'sve moguće scenarije' te potvrdio da je jedan od mogućih scenarija i to da će oni kojima su bili isplaćivani dodaci taj novac morati vratiti. Riječ je o novcima koji su se zdravstvenim djelatnicima, temeljem spornog kolektivnog ugovora, isplaćivali za dodatke na plaće, to jest dežurstava i pripravnost.

Radi se, rekao je Ostojić, na godišnjoj razini o 840 milijuna kuna, a za šest mjeseci ukupno je isplaćeno 420 milijuna kuna. Najavio da će vrlo skoro, za dan-dva, javnost biti obaviještena koji je scenarij najizgledniji.

'Neki rade nered, a na nama je da radimo red', zaključio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene