Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović nije obišao Dalmaciju

Ostojić: Političari svojim dolaskom ne mogu pomoći ako nemaju nešto konkretno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je snijeg iznenadio Hrvatsku, proteklih smo se dana itekako mogli uvjeriti.

Mnogi su nezadovoljni onim što je učinjeno kako bi se situacija u brojnim snijegom i ledom okovanim mjestima - popravila. Provjerili smo zato, tko je kriv za kaos, te je li se situacija mogla spriječiti? Očekivano, gotovo nitko ne preuzima odgovornost za propuste.

Pročitajte i ovo Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite - 1 RASPAD SUSTAVA Damir Trut je prije 10-ak godina tvrdio da hrvatske službe nikakva katastrofa ne može iznenaditi: "Mi smo spremni." Onda se dogodio potres na Banovini Slika nije dostupna Budite oprezni DUZS upozorava na ekstremno niske temperature

>> Bura izbacila ribe i glavatu želvu na obalu, pokidala i mjerač vjetra

>> Na -15 živi u pećini...

Bager Ivice Gudelja grabi velike snježne nanose. Sam je, priznaje, nemoćan. 'Od jutra zovu iz sela - pomozi! Kako ću pomoći? Ne možeš s jednim strojem raditi čuda! Negdje izgubim puno, a negdje se probijem brzo', ističe Gudelj. Gotovo da i nema kuće u Imotskoj krajini i na području Vrgorca, koja nema ovakav stroj. No, većina pomoći ne može. Nemaju lance!

Unatoč brojnim pozivima - u Državnoj upravi za spašavanje misle da se snježnoj nevolji, trebalo prkositi ranije. Oni od odgovornosti za propuste, kažu, ne žele bježati. 'Griješilo se na terenu zato što ono što su obveze lokalne samouprave, oni vole zaboraviti i nastoje teret prebaciti na državu', kaže Damir Čemerin iz DUZS-a.

Čini to danas i imotski gradonačelnik. Nimalo zabrinut kritikama na terenu da je za snijeg bio nepripremljen i bez plana za akciju, proziva državu. 'Nitko iz Vlade nije nas obišao i to sve govori. Poruka moja Vladi jest - imotska krajina je u Hrvatskoj i treba pomoć, kao što je Imotski pomogao u ratu u Hrvatskoj', ističe Ante Đuzel.

Predsjednik Vlade protekli je vikend bio u Centru 112. No, za razliku od dosadašnje prakse, u Vladi kažu - Zoran Milanović ne namjerava obilaziti krizna područja.

Resorni ministar učinio je to podalje od kamera. Premijera je o svemu obavijestio, a kritičarima iz HDZ-a odgovara. 'Neka puste da mi odradimo ovaj posao, a onda neka se uhvate kritika, tko je u toploj sobici, a tko nije. Smatram da političari ne mogu svojim dolaskom pomoći, osim ako mogu ponuditi određene konkretne poteze', smatra Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova.

U Splitu su ih vukli prekasno. Dok se čekala vojska, civilna se zaštita nije pozivala u pomoć. Nisu opremljeni. Sličnih primjera ima posvuda. 'Mi šaljemo načelnika općine sucu za prekršaje, plati pet tisuća kuna i to mu je jeftinije, nego da kupi opremu. Treba im dati i alat i tražiti od njih da to naprave', kaže Damir Čečerin iz DUZS-a.

Premda su znali za vremenske nepogode, HŽ je na snijeg poslao brzi nagibni vlak. Ispao je iz tračnica. Zamjenski se pokvario. 'Nagibni vlak ima sve potrebne dozvole da prometuje tom dionicom', ističe Mihaela Tomurad Sušac iz HŽ-a. Za dvostruki šok, krivca nemaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene