Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

ORBANOVO PRIOPĆENJE

'Na molbu predsjednice, Mađarska je Hrvatskoj vratila vlak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić komentirao je način na koji se u Mađarskoj 'rješavaju' pravna pitanja.

Na pitanje tko je zaslužan da Mađarska napokon vraća vlak Hrvatskoj, minsitar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je rekao "definitivno Orban". "Koliko ja shvaćam, definitivno gospodin Orban, direktno. Ja sam zaista iznenađen njihovim priopćenjem danas, a to je da oni izdaju naloge državnom odvjetništvu. Moram biti iskren da bi to u Hrvatskoj bio ne skandal nego strašna stvar, kad bi netko naredio državnom odvjetništvu da pusti vlak, to podrazumijeva da su vjerojatno imali nalog da ga zadrže", rekao je.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima"

VRATIO SE Vlak HŽ-a stigao u Osijek

Dodao je da je povratak vlaka dogovoren na sastanku ravnatelja dviju policija 1. listopada. "Ne bih ulazio u to je li trebalo čekati daroprimca, ali očito je da je odluka donesena na najvišoj razini", rekao je Ostojić.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je u Budimpešti izjavila da je, nakon njezinih razgovora s mađarskim dužnosnicima, mađarska strana odlučila Hrvatskoj vratiti vlak koji je već tri tjedna na njezinom teritoriju.

Priopćenje iz ureda mađarskog premijera

'Tijekom sastanka u Budimpešti 7. listopada, premijer Viktor Orban i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dotaknuli su se teme hrvatskog vlaka koji je izvan voznog reda stigao u Magyarbóly u Mađarskoj, 18. rujna 2015.

Vlak koji nije bio numeriran niti je bio najavljen, prevozio je 1.059 migranata i 36 hrvatskih policajaca. Na molbu predsjednice Hrvatske, Vlada Mađarske odlučila je da će dopustiti da se vlak vrati u Hrvatsku nakon potrebnih sigurnosnih provjera na željeznici. 8. listopada u 10:40 sati vlak je napustio postaju Magyarbóly u smjeru Hrvatske te je prešao državnu granicu u 10:46 sati.

Međutim, ovaj korak ne utječe na kazneni postupak u ovom slučaju', stoji u priopćenju pristiglom iz Ureda predsjednika Vlade Mađarske.

Jandroković: Ostojić je nevjerodostojan

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković nevjerodostojnom je u četvrtak izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da je povratak zaplijenjenog vlaka HŽ-a u Hrvatsku dogovorio s mađarskim kolegom još 1. listopada.

"Ministar unutarnjih poslova pokazao je svoju vjerodostojnost na Prevlaci, gdje je obmanjivao javnost kontinuirano bez ikakvog srama, a sada isto čini kada je u pitanju ovaj vlak", rekao je Jandroković novinarima u Saboru, nakon domjenka u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

"Ponovno radi po istom obrascu kao i na Prevlaci. Ujutro radi jedno, a popodne, kad je vidio da je dogovoreno vraćanje vlaka, pokušava sebe ukrcati u taj vlak i prikazati se zaslužnim za taj povratak," rekao je. "To je još jedan pokušaj obmane od strane ministra Ostojića", dodao je Jandroković.

U povodu posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Mađarskoj, rekao je kako ona "pokušava očito otvoriti vrata za bolje odnose. "Oni su, nažalost, sada sasvim narušeni, a Mađarska je susjedna zemlja i vrlo važna na karti EU," kazao je Jandoroković.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene