Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez rakcija na provokaciju

Ostojić: Očekujemo da Slovenija sama ukloni žicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu ministar je izvijestio da su od početka krize u rujnu kroz Hrvatsku prošle 516.692 osobe, a kroz taj centar od njegovog otvaranja 3. studenoga 201.842 osobe.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručio je u petak kako Hrvatska dosad nije reagirala na slovensku provokaciju s postavljanjem bodljikave žice na hrvatskom teritoriju, jer očekuje da Slovenija sama ukloni žicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVA NAVALA U KAMP 'Ovo je najteži dan od početka krize - teško je gledati promrzlu djecu i bose trudnice' Slika nije dostupna Njemačka kritizira Mađarsku U Sloveniju ušlo 2.700 migranata, nitko nije zatražio azil

"Do sada nismo reagirali na provokaciju. Očekujemo da slovenska strana sama ukloni žicu", rekao je Ostojić u Slavonskom Brodu, komentirajući situaciju oko dijela 'žilet žice' koju je slovenska policija postavila na hrvatskom teritoriju.

Podsjetio je kako su ministarstva vanjskih i europskih poslova te zaštite okoliša i prirode uputila predstavku potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu, u kojoj su upozorili da žica koja se poteže duž hrvatsko-slovenske granice predstavlja nepremostivu prepreku migraciji divljih prirodnih vrsta i divljači. Hrvatska ministarstva predstavkom su upozorila na kršenje Direktiva o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore.

Neopravdane Cerarove sumnje da će Hrvatska izbjeglice preko Istre slati u Italiju

Ostojić je neopravdanima ocijenio sumnje slovenskog premijera Mire Cerara da Hrvatska ima namjeru izbjeglice slati preko Istre u Italiju, pozvavši ga da javno kaže tko je izvor takve informacije. Slovenske vlasti prozvao je da postupaju protivno Junckerovom planu koji Hrvatska, naglasio je, striktno provodi te od izbijanja izbjegličke krize ni u jednom trenutku nije bilo nekontroliranog prelaska izbjeglica iz Hrvatske u Sloveniju.

U zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu ministar je izvijestio da su od početka krize u rujnu kroz Hrvatsku prošle 516.692 osobe, a kroz taj centar od njegovog otvaranja 3. studenoga 201.842 osobe.

Hrvatska policija spremna sudjelovati u aktivnostima Frontexa

Na upit Ostojić je potvrdio daljnju spremnost Hrvatske za sudjelovanjem u aktivnostima Frontexa (zajedničke EU policijske snage) u Grčkoj. Frontex je u četvrtak objavio informaciju kako je s Grčkom dogovoreno da u sklopu misije Posjedon na terenu bude angažirano 376 policajaca i prevoditelja. Ova brojka ne uključuje angažman osoblja koje će kao članovi posada plovila biti angažirani u Grčkoj.

Ostojić nije mogao potvrditi broj hrvatskih policajaca ili plovila koji će biti angažirana u misiji, jer se još očekuje zahtjev Frontexa. "Prije deset dana završila je misija hrvatskih policajaca u sklopu Frontexsovih snaga u Grčkoj, trenutno je šest policajaca s opremom angažirano kao pomoć u Grčkoj", rekao je Ostojić. Hrvatski doprinos aktivnostima u izbjegličkoj krizi ocijenio je velikim, posebno uzimajući u obzir veličinu krize.

Fronteksova misija u Grčkoj dosad je nosila naziv "Joint Operation Poseidon Sea", a od 28. prosinca misija će se zvati "Poseidon Rapid Intervention".

U slučaju intervencije policajca prema ženi u Osijeku mogla se izbjeći uporaba sile

Ostojić je na upit novinara još jednom komentirao slučaj primjene policijske sile prema 66-godišnjoj ženi koja je na semaforu prešla cestu kroz crveno svjetlo. Ponovio je kako je utvrđeno da je policajac u ovom slučaju postupio u skladu s ovlastima, te da je žena počinila prekršaj i nije postupila prema uputi policajca. Međutim, drži da se u ovom slučaju mogla izbjeći primjena sile, jer se na ovaj način policija u cijelosti označava kao dio sustava koji nepotrebno primjenjuje silu.

Sukladno najavama, osobno je, kaže, platio kaznu koja je određena te iskoristio mogućnost da plaćanjem "odmah" plati samo dvije trećine kazne. Za ministra je cijeli slučaj okončan nakon što se u četvrtak navečer taj policajac susreo sa ženom koja je počinila prekršaj i ispričao joj se u pratnji svojih nadređenih. Upitan je li policajcu bilo naređeno da se ispriča, Ostojić je kratko odgovorio kako on nikome ne može to narediti. "Poruka ovog slučaja nije da će ministar plaćati kazne", naglasio je Ostojić i pozivao sve na poštivanje zakona.

Vezano uz nedavno postupanje policije prema Hajdukovim navijačima u Zagrebu, ministar je izvijestio kako je utvrđeno da je policajac prekoračio svoje ovlasti, te da nije smio gaziti navijača, najavivši da će protiv njega biti pokrenut stegovni postupak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene