Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena zdravstvenog sustava

Ostojić: Jedinice lokalne samouprave moći će osnivati domove zdravlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je promjenu zdravstvenog sustava i mogućnost da jedinice lokalne samouprave osnivaju domove zdravlja i budu njihovi vlasnici.

Na konferenciji za novinare u sinjskome Gradskom odboru SDP-a ministar Rajko Ostojić je rekao kako se posljednjih 20 godina 'sve devastira' te kako je vrlo važno lokalnim samoupravama omogućiti da odlučuju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potreba sve veća Pomoć ovih stručnjaka moći će se dobiti i u domovima zdravlja, bez uputnice Ilustracija oštećen tijekom potresa Počinje kompleksna obnova zagrebačkog Doma zdravlja vrijedna 10 milijuna eura

>> Rajko Ostojić: Ulagat ćemo u ljude, a ne kao dosad u beton i cement

'Država je osnivač i vlasnik isključivo kliničkih bolničkih centara i bez obzira na to što zdravstveni sustav ima golem gubitak od 7 milijardi kuna, ona će sanirati dugove i prema županijskim zdravstvenim ustanovama', rekao je ministar, dodajući da su već platili 285 milijuna kuna duga za one koji su dužni dulje od 365 dana, a to će činiti i ubuduće. 'Nakon što saniramo dugove, predložit ćemo promjenu sustava kako bi lokalne jedinice imale pravo biti osnivači domova zdravlja na svom području, a ne županije, kako je danas', rekao je ministar zdravlja.

Na kontinentu ima mnogo bolnica na užem zemljopisnom području, a samo je jedna od Dubrovnika do Splita, rekao je, dodajući da bi se to trebalo što prije promijeniti.

Ministar je ocijenio da je kapacitet sinjskoga Doma zdravlja izvrstan te da ima rodilište koje 'odlično funkcionira, ali i šansu proširiti kapacitet stacionara'.

'"Ministarstvo zdravlja je financiralo hospicij u Kninu, a u rujnu će se otvoriti i u Novome Marofu. Ne dvojim da ćemo to napraviti i u ovom dijelu regije. To je nešto što ja dajem na razmišljanje novoj vlasti u Sinju, a ne dvojim da će to biti koalicija s SDP-om na čelu', zaključio je ministar.

Nataša Poparić, predsjednica sinjskoga Gradskog odbora SDP-a na čiji je poziv ministar Ostojić danas došao u Sinj, rekla je da ga nisu pozvali kako bi skupljali političke bodove, nego da kaže građanima Sinja hoće li dobiti Dom zdravlja na upravljanje. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene