Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštećenici RBA zadruga

'DOŠLI SMO VIDJETI JEL' DRŽITE SVOJU RIJEČ' Prosvjednici stigli Plenkoviću pod prozore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oštećenici RBA zadruga najavljuju kolektivnu tužbu na Europskom sudu. Nakon prosvjeda pred Vrhovnim sudom došli su i ispred HDZ-ove središnjice.

'Mi oštećenici nelegalnih austrijskih zadruga također smo došli da bismo sastavili vladu. Znamo da ste nas stavili u program, predizborni istina bog, a došli smo vidjeti da nismo slučajno putem ispali iz programa i vidjeti da li još uvijek držite svoju riječ da ćete riješiti naš problem koji je svakim danom sve veći. Prijete nam nove deložacije od lihvara koji su stvorili tajni paralelni sustav u RH', kazao je Nenad Koljaja, jedan od predstavnika oštećenika RBA zadruge.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Nada Landeka pojasnila je da su bili u radnom timu u prošlom sazivu vlade koja je pripremala ovršni zakon koji bi zaštitio ovršenike.

U HDZ-u su primjljeni te im je rečeno kako će se raditi na rješavanju njihovog problema čime su bili zadovoljni.

Prije dolaska pred središnjicu HDZ-a, desetak oštećenika RBA zadruga okupilo se pred Vrhovnim sudom, kako bi prosvjedom upozorili na neučinkovitost hrvatskog sudstva i najavili da će svoja prava potražiti kolektivnom tužbom na Europskom sudu u Luksemburgu.

Prosvjednici traže da nadležne hrvatske institucije istraže legalnost poslovanja austrijskih zadruga u Hrvatskoj i potom, zbog njihova nezakonitog djelovanja, ništavnim proglase kredite zbog kojih su postali žrtve ovrha.

"Otkad se raspala prethodna Vlada oštećenike više nitko ne spominje. Onemogućuju nam uvide u spise, sudska rješenja se donose nedjeljom, sudi se u ime mrtvih i nepostojećih stranki, oduzete nekretnine se dodjeljuju ljudima koji nisu bili na dražbi i sl. Zato ćemo uputiti kolektivnu tužbu Europskom sudu", rekla je tajnica HAZUD-a Nada Landeka.

Okupljeni od hrvatskih institucija traže uvođenje mjera trajnog nadzora nad zakonitim radom sudaca koji namjerno odgađaju rješavanje njihovih slučajeva, što ide u korist austrijskih kreditnih zadruga.

"Pravosudna inspekcija mora provoditi nadzor da se utvrdi što se radilo mimo zakona, a ne da suci sami sebi sude. Tražimo od krvnika milost, dok on sam odlučuju je li povrijedio zakon", kaže Landeka.

Nenad Koljaja iz udruge Veronika Vere upozorio je da su banke prijavljivale novinare koji su pisali o poslovanju zadruga zbog klevete, pa nakon nekog vremena odustale od tužbe. To je prisila prema novinarima i kršenje Ustava, rekao je i od Vrhovnog suda zatražio zaštitu.

"Opet nam se sprema deložacija od RBA zadruga. Ovdje je stvoren paralelni financijski sustav koji uništava Hrvatsku već deset godina. Čak je i Europski sud u Bruxellesu donio odluku da su to nepošteni i ništetni ugovori, a kada ćete se vi probuditi", poručio je Koljaja sucima. (Hina/N.C.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene