451628
451628
451628
451628
451628

'DOŠLI SMO VIDJETI JEL' DRŽITE SVOJU RIJEČ' Prosvjednici stigli Plenkoviću pod prozore

  • , 27.09.2016., 12:11
  • Autor:
  • komentara

Oštećenici RBA zadruga najavljuju kolektivnu tužbu na Europskom sudu. Nakon prosvjeda pred Vrhovnim sudom došli su i ispred HDZ-ove središnjice.

 
 
 
 
Prosvjednici ispred HDZ (Video: Vijesti Nove TV u 14)
Prosvjednici ispred HDZ (Video: Vijesti Nove TV u 14)

'Mi oštećenici nelegalnih austrijskih zadruga također smo došli da bismo sastavili vladu. Znamo da ste nas stavili u program, predizborni istina bog, a došli smo vidjeti da nismo slučajno putem ispali iz programa i vidjeti da li još uvijek držite svoju riječ da ćete riješiti naš problem koji je svakim danom sve veći. Prijete nam nove deložacije od lihvara koji su stvorili tajni paralelni sustav u RH', kazao je Nenad Koljaja, jedan od predstavnika oštećenika RBA zadruge.

Nada Landeka pojasnila je da su bili u radnom timu u prošlom sazivu vlade koja je pripremala ovršni zakon koji bi zaštitio ovršenike.

U HDZ-u su primjljeni te im je rečeno kako će se raditi na rješavanju njihovog problema čime su bili zadovoljni.

Prije dolaska pred središnjicu HDZ-a, desetak oštećenika RBA zadruga okupilo se pred Vrhovnim sudom, kako bi prosvjedom upozorili na neučinkovitost hrvatskog sudstva i najavili da će svoja prava potražiti kolektivnom tužbom na Europskom sudu u Luksemburgu.

Prosvjednici traže da nadležne hrvatske institucije istraže legalnost poslovanja austrijskih zadruga u Hrvatskoj i potom, zbog njihova nezakonitog djelovanja, ništavnim proglase kredite zbog kojih su postali žrtve ovrha.

"Otkad se raspala prethodna Vlada oštećenike više nitko ne spominje. Onemogućuju nam uvide u spise, sudska rješenja se donose nedjeljom, sudi se u ime mrtvih i nepostojećih stranki, oduzete nekretnine se dodjeljuju ljudima koji nisu bili na dražbi i sl. Zato ćemo uputiti kolektivnu tužbu Europskom sudu", rekla je tajnica HAZUD-a Nada Landeka.

Okupljeni od hrvatskih institucija traže uvođenje mjera trajnog nadzora nad zakonitim radom sudaca koji namjerno odgađaju rješavanje njihovih slučajeva, što ide u korist austrijskih kreditnih zadruga.

"Pravosudna inspekcija mora provoditi nadzor da se utvrdi što se radilo mimo zakona, a ne da suci sami sebi sude. Tražimo od krvnika milost, dok on sam odlučuju je li povrijedio zakon", kaže Landeka.

Nenad Koljaja iz udruge Veronika Vere upozorio je da su banke prijavljivale novinare koji su pisali o poslovanju zadruga zbog klevete, pa nakon nekog vremena odustale od tužbe. To je prisila prema novinarima i kršenje Ustava, rekao je i od Vrhovnog suda zatražio zaštitu.

"Opet nam se sprema deložacija od RBA zadruga. Ovdje je stvoren paralelni financijski sustav koji uništava Hrvatsku već deset godina. Čak je i Europski sud u Bruxellesu donio odluku da su to nepošteni i ništetni ugovori, a kada ćete se vi probuditi", poručio je Koljaja sucima. (Hina/N.C.)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se