Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavili tužbu

U HAVC-u nisu ostali stajati prekriženih ruku - Stigao oštar odgovor na objavu dokumenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović zadnjeg dana svog mandata na internetskoj stranici ministarstva objavio dokumente iz upravnog nadzora u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) ta je javna ustanova na svojoj stranici objavila tužbu u kojoj traži da se provedeni upravni nadzor proglasi ništetnim.

"Hrvatski audiovizualni centar izražava žaljenje što je tehnički ministar kulture u Vladi Republike Hrvatske na odlasku u svojim zadnjim minutama obavljanja službe odlučio prezentirati javnosti dio pomno izabrane dokumentacije iz provedenog upravnog nadzora nad javnom ustanovom HAVC.

Pročitajte i ovo Odgovor na testu iz Prirode i društva Tužno ili smiješno? Iskren odgovor djeteta na testu nasmijao društvene mreže: "Ovo je bar za pola boda" Vili Beroš "Zar je sramota pohvaliti se?" Beroš odgovorio na optužbe HUBOL-a: "Njihov pogled na zdravstvo obojen samo tamnim tonovima"

To je učinio na službenim stranicama Ministarstva kulture, koje su vlasništvo Republike Hrvatske, a ne privatni medijski prostor za objave sebi prihvatljivog sadržaja.

Radi omogućavanja nesmetanog daljnjeg rada HAVC je poduzeo i poduzima pravne korake, kako bi se nastala šteta sanirala, a počinitelji kaznili. U tom smislu, a imajući u vidu da je u ovom slučaju pojedinačni privatni interes prevagnuo nad zaštitom nacionalnog, a koplja se lome nad nedužnima, HAVC je na svojim internetskim stranicima učinio dostupnim sadržaj tužbe radi oglašavanja ništetnim cjelokupnog provedenog upravnog nadzora, pokrenutog protiv matičnog ministarstva, a koji postupak je u tijeku", navodi se u priopćenju. Sadržaj tužbe možete pogledati na ovom linku.

Iz sadržaja tužbe proizlazi kako HAVC, među ostalim, smatra da u upravnom nadzoru "nisu utvrđene sve činjenice i okolnosti" te da nisu ispunjene pretpostavke za završetak postupka upravnog nadzora.

Navode i da je ministarstvo u provođenju upravnog nadzora prekoračilo svoje ovlasti, odnosno izašlo iz "propisanog okvira provođenja upravnog nadzora određenog Zakonom o audiovizualnim djelatnostima i samom Odlukom o provedbi upravnog nadzora nad radom Hrvatskog audiovizualnog centra".

Izvješća o upravnim nadzorima u HAVC-u, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, provedenima u srpnju i kolovozu, objavljena su u srijedu na mrežnim stranicama Ministarstva kulture. Hasanbegović je kazao da je riječ o javno dostupnim dokumentima koji su objavljeni posljednjeg dana njegova mandata jer je ocijenio kako je to u interesu javnosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene