Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sami sebi otvorili radna mjesta

TRAGIČNA BROJKA 252.460 Oni ne žele biti dio ove statistike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko-baranjska županija u vrhu je po broju nezaposlenih, a Osječani i brojni drugi i dalje pune autobuse i zrakoplove za Njemačku i Irsku.

Ipak, jedan je bračni par, nakon što je ostao bez posla, odlučio ostati. Iako su poticaji države za samozapošljavanje simbolični i ne može ih svatko dobiti, Jelena i Vedran uspjeli su pokrenuti vlastiti posao. Kada su Jelena i njezin suprug Vedran u osiguravajućoj kući ostali bez posla, odlazak iz Hrvatske nije im bila opcija, pa su otvorili hostel.

Pročitajte i ovo Radnici Nedostaje radnika Tko će odraditi sezonu? "Jedan ugostitelj me zove - brate, imaš li koga, daj spašavaj!" Radnike uvozimo, a na Zavodu čekaju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvati u Irsku, Ukrajinci u Hrvatsku Posao traži 190.000 ljudi, a mi uvozimo radnu snagu: "Ne da se ljudima raditi pod svakakvim uvjetima i za svakakve plaće"

'Nismo razmišljali, htjeli smo ostati u našem gradu i htjeli smo nešto napraviti u našem gradu', rekla je Jelena. Vlastitim novcem kupili su prostor i uredili hostel prilagođen srednjoj generaciji.

'U tom trenutku jednostavno se izrodilo da moraš sam, znači, ne možeš ostaviti priču da te netko drugi vodi, moraš uzeti stvar u svoje ruke', rekao je Vedran.

Dobili su 25 tisuća kuna potpore za samozapošljavanje. U regionalnom uredu Zavoda za zapošljavanje kažu - interes je velik, no ne mogu svi dobiti državnu pomoć.

'Sagledava se financijski aspekt, sagledava se konkurentnost, održivost projekta, da li je to uopće moguće', kazao je Željko Bugarić, predstojnik regionalnog ureda HZZ-a.

Na burzi rada trenutačno je 252.460 nezaposlenih, a potporu za samozapošljavanje lani je iskoristilo njih 4.885. Drugim riječima, iako skromne, potpore za samozapošljavanje dobije svaki pedeset i prvi nezaposleni.

'Pokazalo se u tri mjeseca da smo zadovoljni i gosti su zadovoljni koji dolaze i stvarno imamo dobre, pozitivne reakcije', kaže Jelena.

Životnu priču, pretočenu na zidove novog radnog mjesta, ovaj par tako nastavlja kod kuće. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene