Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se posebno ministarstvo

Osnovano Vijeće za demografsku revitalizaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u četvrtak osnovala Vijeće za demografsku revitalizaciju Hrvatske radi praćenja i koordinacije provedbe mjera demografske politike iz programa Vlade od 2016. do 2020. godine

Vijeće je stručno i koordinativno tijelo Vlade kojem predsjeda premijer, a zadaća mu je davanje prijedloga i preporuka iz područja demografske politike i praćenje provedbe mjera demografske politike.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Parlamentarni izbori 2024 Dan nakon odluke Ustavnog suda: U kojem smjeru kreće okršaj Milanovića i Plenkovića? Andrej Plenković Žestoki odgovor premijera Andrej Plenković: "Ovo je pokušaj mini državnog udara. Grbina više ne doživljavam kao predsjednika SDP-a"

"Djelovanje Vijeća usmjereno je na stvaranje održivih uvjeta za demografsku revitalizaciju Hrvatske, odnosno usmjeravanje mjera za razvoj i obnovu stanovništva koje podrazumijevaju uključenost svih dionika iz socijalne, gospodarske, stambene, obrazovne, pravne, financijske, porezne i drugih politika", istaknula je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Velika očekivanja javnosti

Premijer Andrej Plenković uvjeren je da će rad Vijeća pomoći u realizaciji ciljeva i programa Vlade i demografskoj revitalizaciji zemlje, a najavljujući tu točku upozorio je da u javnosti o tome postoje velika očekivanja.

"Puno je inicijativa, traži se posebno ministarstvo, pa da vidimo kako će ovo Vijeće odgovoriti na te apele", kazao je.

Murganić je novinarima uoči Vladine sjednice izjavila kako je za provedbu mjera vezanih uz demografsku revitalizaciju važna međuresorna suradnja. Mjere i nova zakonska rješenja predlagat će i provoditi i druga ministarstva, pa je važno uspostaviti koordinaciju, kazala je Murganić.

"Stalno govorimo o mjerama koje su vezane uz rodiljne i roditeljske naknade, mjere vezane uz davanje kredita, a neke su mjere već unesene u porezni zakon. Svi se zakoni mogu dograđivati, a materijalne i financijske potpore moraju biti vezane uz mogućnost financiranja iz državnog proračuna", istaknula je Murganić.

Ona očekuje da će program demografske revitalizacije biti u cijelosti realiziran u četiri godine, no na pokazatelje da smo se počeli demografski revitalizirati još ćemo dugo čekati.

"Demografska revitalizacija je bila zapuštena, 60 godina se riječ demografija vrlo rijetko čula u javnom prostoru. Sada smo svi za to jako zainteresirani, kroz medije se vrlo često oglašavaju i stručnjaci, predstavnici političkih skupina. Mediji su isto tako zainteresirani, što je dobro bez obzira što ponekad ima puno nestrpljenja i opravdanih kritika na neke naše poteze. Ova Vlada radi pet mjeseci i mi smo s time krenuli", rekla je Murganić.

Prihvaćen nacrt KU-a za osnovne i srednje škole

Vlada je prihvatila nacrt kolektivnih ugovora za zaposlene u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama do 1. rujna, kojima se zadržavaju ista materijalna prava radnika. Novost je, kaže ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, što je riješen jedan od najdugovječnijih školskih problema jer je prvi puta prihvaćena reprezentativnost većinskih i manjinskih sindikata pri sudjelovanju u povjerenstvima za raspoređivanje tehnoloških viškova i manjkova u školskim ustanovama.

"To je pravo za koje su se sindikati zalagali od uspostave instituta zbrinjavanja tehnoloških viškova", naveo je Barišić.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je dijalog sa sindikatima uspješan. "Važno je da pošaljemo signal brige onima koji najviše dnevno brinu obrazovanju i budućnosti naše djece", dodao je.

Zbog neusvajanja gradskih proračuna, Vlada je istovremeno raspustila gradska vijeća i razriješila gradonačelnike i njihove zamjenike u Varaždinu i Splitu. "Nemamo baš previše izbora, premda je sve ovo malo neobično par dana uoči lokalnih izbora", prokomentirao je premijer. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene