Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ predložio

Osnivanje povjerenstva za istraživanje ugovora INE i MOL-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je najavio da će podržati SDP-ov zahtjev za osnivanjem saborskog povjerenstva koje bi istražilo ugovor između Ine i MOL-a iz 2009., ali i predložilo da se djelokrug istražnog povjerenstva proširi na razdoblje od 2002., odnosno od početka procesa privatizacije Ine.

HDZ-ovci su to najavili na konferenciji za novinare u Saboru, s koje su SDP pozvali da povuče Željka Jovanovića s mjesta predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje Strategije suzbijanja korupcije, zbog, kako su rekli, njegovih političkih pritisaka na državne institucije koje istražuju navodni kriminal u riječkim tržnicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci" Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu

Uoči popodnevne saborske rasprave o SDP-ovom zahtjevu za osnivanjem istražnog povjerenstva, HDZ-ov zastupnik Boris Kunst najavio je potporu stranke tom prijedlogu, uz proširenje rada povjerenstva na sve okolnosti i činjenice koje su dovele do privatizacije Ine na kraju mandata koalicijske vlade Ivice Račana. HDZ, naglasio je, zanima zašto je vlada na zalasku odlučila privatizirati jednu od najvažnijih državnih kompanija koja je ostvarivala profit od 350 milijuna kuna, i to na način da je strateški partner MOL, kazao je, za kupljenih 25 posto plus jednu dionicu dobio ogromna upravljačka prava.

MOL ima pravo stavljanja veta

Kunst, naime, ističe da je MOL, uz tek četvrtinu vlasničkih prava, ugovorom s tadašnjom vladom stekao i pravo stavljanja veta na sve Inine odluke, a što je, upozorava, blokiralo Inu na njezinom razvojnom i poslovnom putu. 'Čudno je da netko tko ima 75 posto udjela u Ini nema takva upravljačka prava kao netko s tek 25 posto. Nigdje se u svijetu nije dogodilo da se blokiraju upravljačka prava većinskog vlasnika jednog državnog poduzeća', poručio je.

Zanima ga, a što bi povjerenstvo također trebalo istražiti, i je li Račanova vlada s MOL-om te 2003. sklopila i neki tajni sporazum koji toj mađarskoj kompaniji jamči velika upravljačka prava. Kunst ističe kako HDZ kani aktivno sudjelovati u radu povjerenstva, a upitan zašto HDZ svoje sumnje u ugovor iz 2003. iznosi tek sada, nakon sedam godina koliko je na vlasti, odgovorio je da je osnivanje povjerenstva prilika da se istraže sve činjenice vezane uz Inu i MOL.

Njegov stranački kolega Frano Matušić osudio je i kao političke pritiske u cilju ometanja istrage neovisnih državnih tijela nazvao napade riječkih SDP-ovaca Željka Jovanovića i Slavka Linića na MUP i Državno odvjetništvo koji istražuju sumnje u kriminal u riječkim tržnicama. SDP je pritom pozvao da, umjesto Jovanovića, nekog drugog zastupnika postavi na mjesto predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje borbe protiv korupcije, koje, naime, pripada oporbi.

'Osoba koja staje u obrani kriminalnih radnji, koja politizira i ometa istragu, ne može i ne smije biti na čelu Nacionalnog vijeća za praćenje borbe protiv korupcije. Budući da to mjesto pripada oporbi, očekujem od SDP-a da povuče zastupnika Jovanovića s tog mjesta i predloži nekoga tko neće podržavati kriminalne radnje i tko neće politizirati i ometati istrage koje vode neovisne državne institucije. Želim vjerovati da takvih osoba još uvijek ima u SDP-u', poručio je Matušić.

>> MOL: Nemamo veze s kriminalnim slučajevima u Hrvatskoj

Od SDP-a očekuje da povlačenjem Jovanovića pokaže da zaista na borbu protiv korupcije i kriminala gleda kroz načelo "nema nedodirljivih". Pozdravlja odluku Državnog odvjetništva o premještanju istrage za riječke tržnice iz Rijeke u Osijek, jer to, kako je rekao, otvara mogućnost rasvjetljavanja i drugih afera na riječkom području, poput Riječke banke i Viktora Lenca. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene