Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osmoškolci

700 učenika posjetilo Spomen-dom i masovnu grobnicu na Ovčari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spomen-dom Ovčaru i mjesto masovne grobnice na Ovčari u protekla tri dana posjetilo je oko 700 učenika osmih razreda osnovnih škola Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije u sklopu oglednog projekta Memorijalnog centra Domovinskog rata iz Vukovara, a učenike koji su danas stigli u Vukovaru je ispred tog spomen-doma dočekao je i pozdravio ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić.

"Hrvatska Vlada i Ministarstvo branitelja provodi projekt osnivanja Javne ustanove Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru kao središnjeg mjesta na kojem će učenici naših škola učiti o Domovinskom ratu i obrani Vukovara 1991. godine. Počeli smo s pilot-programom, a cijeli projekt u punoj primjeni bi se trebao naći od 1. rujna iduće godine", izjavio je ministar Predrag Matić.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Autobusi "Za tri kilometra - pet eura" "Roditeljima je to previše, neki djecu ne šalju na školske izlete": Doznali smo zbog čega su skočile i cijene prijevoza učenika

U sklopu tog projekta na godinu bi mjesta stradanja u Domovinskom ratu u Vukovaru obišlo između 45 i 50 tisuća učenika osmih razreda iz svih krajeva Hrvatske koji bi u Vukovaru boravili dva dana, za što će Ministarstvo branitelja izdvojiti oko 38 milijuna kuna na godinu, rekao je.

"Teško mi je i samome kao odrasloj osobi kada dođem ovdje. Istina je međutim jedna jedina i ona se nekome ne mora sviđati, ali ovdje nema nikavog poticanja na mržnju ili revanšizam. Kroz program koji će se ovdje provoditi učit će se o miru i o nečemu što je bilo ovdje. Želimo da sva djeca iz Vukovara odu s porukom mira i nenasilja i da se svi konflikti rješavaju razgovorom, a ne ratom", istaknuo je Matić.

Ruža Tomašić u društvu europskih konzervativaca i reformista položila vijence na Ovčari

Po riječima obnašateljice dužnosti ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru Sandre Udovičić, zamišljeno je da djeca prvog dana obiđu najvažnija mjesta iz Domovinskog rata u Vukovaru uz stručno vodstvo, a drugi dan da budu u Školi mira i sudjeluju u kvizu znanja o Domovinskom ratu.

"Želimo da djeca nauče o Domovinskom ratu, ali i da iz Vukovara odu s mirom i da prihvate i nauče poštovati različitosti", rekla je Udovičić.

Učenici su obišli Spomen-dom Ovčaru i mjesto masovne grobnice na Ovčari, iz koje je ekshumirano 200 hrvatska branitelja i civila, uglavnom ranjenika, te medicinskog osoblje iz vukovarske Ratne bolnice, koje su velikosrpski agresori ubili 20. studenoga 1991. Posjet Vukovaru učenici će završiti 'Školom mira' u Hrvatskom domu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene