Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oslobođen japanski brod s dvojicom Hrvata?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalijski pirati navodno oslobodili su japanski tanker MT Irene, na kojem su među posadom i dvojica Hrvata, objavila je skupina za zaštitu pomoraca te izvori u regiji, a prenijela agencija Reuters.

Predstavnik agencije iz Splita, preko koje su dvojica Hrvatskih pomoraca otišla na japanski brod Irene, Tihomir Udovč kaže kako on nema informacije o tome da su pirati oslobodili brod i otete pomorce. 

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

Udovč kaže kako su prema njegovim posljednjim informacijama pregovri još uvijek u tijeku.

Andrew Mwangura iz Istočnoafričkog programa za pomoć brodarima pozvao se na izvore brodara koji su potvrdili oslobađanje japanskog broda te njemačkog teretnog broda otetih istoga dana, 21. kolovoza.

>> Pirati oteli tri broda, među posadom i dvojica Hrvata

To su japanski tanker MT Irene s posadom od 15 Filipinaca i dvojicom hrvatskih pomoraca, te njemački BBC Trinidad s 13-članom posadom.

Hrvatski pomorci na MT Irene su Milo Načevski iz Dubrovnika i Aldo Raimund iz Poreča.

Izvori bliski piratima u sjevernoj somalijskoj regiji Puntland su za Reuters također potvrdili da je u tijeku postupak oslobađanja MT Irene, broda kojim upravlja japanska tvrtka, a registriran je u Panami.

Vjerojatno su plaćene velike otkupnine za slobodu oba broda i njihovih posada, rekao je Mwangura.

"Banda je tražila 2,47 mlijuna dolara otkupnine (za Irene). Možda su dobili manje, ne znam. Svakako mnogo zarađuju", rekao je Mwangura.

Otmice su učestale u vodama Somalije i Adenskog zaljeva, glavnom pomorskom koridoru na putu za Sueski kanal i iz njega gdje godišnje prometuje 20.000 brodova.

MVPEI zasad nema saznanja o oslobađanju broda, rečeno je iz Ureda glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Ranije je MVPEI redovito prenosio informacije japanskog brodara da je posada dobro i da se vode pregovori s otmičarima, ne objavljujući drugih pojedinosti, iz razloga zaštite posade, kako je isticao vlasnik broda.

>> Ministarstvo: Svi su članovi posade dobro na otetom brodu Irene

Teško naoružani somalijski pirati koriste se brzim brodovima za presretanje brodova kojih su u ovoj godini oteli više od 30 te su vode Roga Afrike učinili najopasnijim plovnim putem na svijetu.

Nasilju pridonosi i kronična nestabilnost u Somaliji, gdje sukob traje 17 godina, a sada se islamistički pobunjenici bore protiv prijelazne vlade u Mogadiscou i njezinih saveznika iz Etiopije.

Mwangura ističe da Agencija za zaštitu pomoraca godinama upozorava brodare neka ne plaćaju otkupnine, jer time samo potiču razvoj unosnog piratstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene