Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oskar znanja

Zamalo opet skandal: Umjesto ministarstva organizaciju platile - županije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dodjela Oskara znanja, nagrada najboljim učenicima i njihovim mentorima - i ove je godine umalo prošla u znaku skandala. I to da nije bilo Zajednice županija, koje su reagirale brže od ministra Predraga Šustara i odlučile platiti organizaciju. Kipići za koje država prošle godine nije imala novca, ponovno se izrađuju u Čakovcu. Ali je cijeli projekt težak 175.000 kuna - osam puta skuplji nego lani.

Na stotine Oskara znanja za najbolje hrvatske učenike - državne i međunarodne prvake i mentore. Baš kao i lani, opet ih u Čakovcu izrađuju djeca s poteškoćama u razvoju.

Pročitajte i ovo Autobusna nesreća, ilustracija U samo dva dana Nova autobusna nesreća u Njemačkoj: Ozlijeđeni deseci učenika Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika

'Kipić opet izgleda isto, mi smo sada bili puno spremniji i borbeniji da ovaj zadatak izvršimo na vrijeme i s voljm', kazala je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje iz Čakovca Dragica Benčik.

Da ovogodišnje dodjele bude - pobrinula se Hrvatska zajednica županija. Sa 75.000 kuna pokrili su sve organizacijske troškove.

'Djeca su naša budućnost, ulaganje u djecu je ulaganje u bolje sutra. Izvrsnost treba poticati, a svi župani su bili skloni upravo tome', kazao je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

No, lani za njih država nije imala novca. Zbog štednje je sve - otkazano. Nakon pritiska, učeničkih peticija i uz financijsku pomoć donatora - priznanja su ipak podijeljena. I sve je na kraju stajalo 8 puta manje nego sada - 20.000 kuna.

'Sretna sam da je taj iznos i veći jer ćemo najbolje učenike moći nagraditi i dodatni poklonima', kazala je Jadranka Žarković Pečenković iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Darivat će ih informatičkom opremom, za što se izdvaja čak 100.000 kuna.

'Ministarstvo pokazuje da se znanje, trud i zalaganje isplati', kazao je glavni savjetnik ministra Ivan Milanović Litre.

No, glavni je pokrovitelj bio brži od njih. Da će sve financijski snositi odlučili su prije manje od mjesec dana i to na molbu Agencije kojoj Ministarstvo nije odmah priskočilo. Pa ispada da se novac od Ministarstva pronašao naknadno. Jer bi oni u protivnom organizaciju sami - platili. No, nitko to pred kamerama ne želi priznati.

Dogovorena je i lokacija. Za manje od četiri tjedna, uz HAZU, po prvi put domaćin Oskara znanja bit će i jedan fakultet - Ekonomski. Prostore su dobili - besplatno!

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene