Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć građanima

Osječki umirovljenici traže snižavanje cijena komunalnih usluga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječka podružnica Bloka umirovljenici zajedno-Stranka umirovljenika zatražila je od osječkog Gradskog vijeća i gradonačelnika Krešimira Bubala da razmotre mogućnost snižavanja cijena komunalnih usluga iz gradske nadležnosti, kako bi se u vrijeme krize pomoglo građanima.

Potpredsjednica osječke podružnice Zlata Halusek kazala je na konferenciji za novinare kako pozdravljaju nedavnu odluku Gradskog vijeća o nedavanju suglasnosti na poskupljenje toplinske energije, što je predložila tvrtka HEP-toplinarstvo. Ocijenila je kako grad Osijek ne može utjecati na cijene električne energije, plina i druge cijene o kojima odlučuje državna vlast ali može utjecati na cijene komunalnih usluga.

Ustvrdila je da su se 2009. godine nakon što je na lokalnim izborima pobijedila koalicija HDSSB-HNS, odmah povećale cijene komunalnih usluga za 20-30 posto, i to vode, odvoza smeća, pogrebnih usluga i grobnih naknada, naknade za dječje vrtiće. 'Predlažemo da gradonačelnik i Gradsko vijeće razmotre te cijene na koje mogu utjecati i mogućnost njihova snižavanja. U ovako teškim vremenima bilo bi potrebno da grad pokaže dobru volju i snizi cijene na koje grad može utjecati', kazala je Halusek.

>> Hoćemo li komunalije plaćati po socijalnim kategorijama?

S obzirom da grad sufinancira gradski prijevoz za neke kategorije stanovništva, tako bi mogao sufinancirati i cijene nekih drugih komunalnih usluga, za što grad ima mogućnosti, a to bi posebice pomoglo umirovljenicima s malim mirovinama, nezaposlenima, socijalno ugroženima, kao i drugim građanima, dodala je.

Povjerenik Županijske organizacije BUZ-SU Ivica Glavaš ocijenio je kako je po cijeni vode u hrvatskim gradovima Osijek pri samom vrhu, a pri tome je jedini koji nema uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Zatražio je da se cijena vodoospkrbe svede u realne okvire i uvede posebna cijena za socijalno ugrožene građane, jer iz sadašnje situacije slijedi da će kada grad dobije uređaj za pročišćavanje, usluga vodospskrbe biti još skuplja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Počinje 1. lipnja VIDEO Tomašević objavio vijest koja će razveseliti dio Zagrepčana: "To je jedna od ključnih mjera..." Advent - 1 Inflacija ga nije zaobišla Počeo je advent diljem Hrvatske, no cijene kao da je određivao Grinč: "Za malo brašna i vode to je puno"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene