Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek: Ostavke HSP-ovaca u Županijskoj skupštini i poglavarstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko-baranjski dožupan Daniel Srb, član HSP-a, i još tri člana Županijskog poglavarstva iz redova te stranke te HSP-ov predsjednik Županijske skupštine Damir Rešetar podnijeli su ostavke na svoje dužnosti na početku današnje sjednice Županijske skupštine, a ostavke su prihvaćene većinom glasova.

Za novoga predsjednika Županijske skupštine potom je većinom glasova izabran dosadašnji dopredsjednik Skupštine Ivica Završki (HDSSB), čiji su izbor, uz vijećnike HDSSB-a, poduprli vijećnici HSS-a, HSU-a i SDSS-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon Ruže Tomašić Predsjedništvo HSP AS napustilo još šestero članova Slika nije dostupna Osijek: Županijsko poglavarstvo o smjeni intendanta HNK-a

Današnja sjednica nastavak je sjednice Županijske skupštine koja je prekinuta 29. listopada nakon što inicijativa Kluba vijećnika SDP-a za izglasavanje nepovjerenja županu Krešimiru Bubalu (HDSSB) i Poglavarstvu u cjelini, nije dobila dovoljan broj glasova.

Raspravu, najavljenu na inicijativu Kluba vijećnika HDSSB-a, za opoziv dožupana Srba i HSP-ovih članova Poglavarstva te predsjednika Skupštine Rešetara na početku današnje sjednice preduhitrio je dožupan Srb izvijestivši na početku sjednice kako su članovi Županijskog poglavarstva te predsjednik Županijske skupštine iz redova HSP-a odlučili podnijeti ostavke na svoje dužnosti.

Kao razlog je istaknuo želju da se nakon raspada koalicije HSP-HDSSB "omogući Županiji da u potpunosti funkcionira" te da se u Županijskoj skupštini, bez HSP-a, formira nova većina koja treba preuzeti odgovornost za funkcioniranje županijske vlasti.

Ostavke HSP-ovih dužnosnika poduprli su svi klubovi vijećnika, osim HDZ-a, čiji su vijećnici tijekom rasprave ocijenili da s dužnosti odlaze najsposobniji članovi Županijskog poglavarstva te da se u Skupštini nastavlja praksa trgovanja mandatima i foteljama.

Klub HDSSB-a nakon toga je kao bespredmetnu povukao svoju inicijativu za opoziv HSP-ovih dužnosnika.

U izjavi novinarima Daniel Srb je ocijenio da se situacija u vezi s formiranjem nove hrvatske vlade prenosi i na Županijsku skupštinu te osječko Gradsko vijeće, odnosno na mogućnost preslagivanja vlasti. Dodao je kako se u idućem razdoblju može očekivati nova sjednica Županijske skupštine, na kojoj će se vidjeti na koji će se način to dogoditi.

Župan Bubalo izjavio je novinarima kako za realizaciju županijskih razvojnih projekata ima potporu partnera kojima, kako je rekao, "nisu prioritetne fotelje nego projekti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene