Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bijeli prah

Osijek na nogama zbog masovnog ugibanja životinja: U dva dana pronašli 45 mrtvih životinja, rezultati analize tek u ponedjeljak

Osijek na nogama zbog mogućih trovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Osijek na nogama zbog mogućih trovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Osijek na nogama zbog mogućih trovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Osijek na nogama zbog mogućih trovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Osijek na nogama zbog mogućih trovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Osijek na nogama zbog mogućih trovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Osijek na nogama zbog mogućih trovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Najprije psi, a sada i golubovi, fazani, čak i jedna vidra. Netko ili nešto u Osijeku sije bolest i smrt među kućnim ljubimcima i divljim životinjama. Hrpice nepoznate bijele tvari i dalje se pojavljuju na gradskim trgovima i ulicama, a građani se boje i za vlastito zdravlje.

Na glavnom gradskom trgu, kraj osnovnih škola, higijeničarska služba je i u subotu skupljala uginule golubove.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Nakon šest mjeseci Zločin koji je potresao Hrvatsku: Policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku

"Jučer smo prikupili 40 uginulih golubova i to smo zbrinuli. Tijekom današnjeg dana dobili smo obavijest od službe 112 gdje se na nekoliko mjesta u gradu nalazi još otprilike dvije do pet životinja koje su uginule", kaže Dražen Zuković, direktor veterinarske stanice Osijek. 

Sumnja se na otrov. "Četiri životinje smo, temeljem naredbe i pravilnika, poslali na analizu u Zagreb da bi isključili influencu ptica", kaže Zuković

Bijeli prah koji se i dalje pojavljuje na ulicama, policija je poslala na analizu. Rezultati će biti poznati za tjedan dana, a Grad sve želi ubrzati.

"Mi smo izvan procedure odlučili već sutra poslati u Zagreb, dakle kad se skupi reprezentativna količina tih uzoraka i mimo procedure, znači već se nadamo da ćemo u ponedjeljak imati prve rezultate", kaže Željko Lončar, v.d. pročelnika Ureda gradonačelnika Osijeka.

Proteklih dana otrovano je nekoliko pasa, na društvenim mrežama i uginula vidra iz Drave, zbog koje se u slučaj uključila i inspekcija zaštite okoliša. Iako veterinari poručuju da vidra nije otrovana, biolozi podsjećaju da otrov može završiti u okolišu.

"Što god da je bačeno po gradu se otapa, ulazi u tlo, ulazi u podzemne vode i definitivno će doći lancem ishrane i do krajnjih konzumenata, odnosno ljudi, ali ne bih prejudicirala", kaže Alma Mikuša s Odjela za biologiju.

Gradske i komunalne službe rade pojačano, iz Vodovoda - umirujuća poruka. "Vodovod Osijek obavještava sve građane grada Osijeka, kao i sve korisnike naših usluga da je voda iz osječkog vodoopskrbnog sustava zdravstveno ispravna i pod stalnim nadzorom stručnih službi", poručuju iz Vodovoda. 

Iz Grada poručuju da nema mjesta panici, ali pozivaju na oprez.

Što učiniti s uginulom životinjom?

Strah građana je razumljiv, hodaju po ulicama gdje ugibaju ptice i jasno je da se ljudi pitaju što na svojoj obući unose u kuću, što ako dijete padne i dira tlo koje je možda, uslijed kiše, sada i šire kontaminirano.

Zbog toga se savjetuje oprez, uginule ili sumnjive životinje nikako ne bi trebalo doticati ili ih donositi kući već o tome obavijestiti veterinarsku službu, a nakon svakog boravka vani trebalo bi oprati ruke i obrisati noge.

Još se uvijek ne zna što je to na osječkim ulicama, spominje se bijeli prah, ljubičasti kukuruz, no veterinari smatraju da, ako se i radi o otrovu, njega nema u količinama koje bi mogle ugroziti ljude.

Kontaktirala sam i Ministarstvo zdravstva, rekli su mi da u ovom trenutku nema naznaka o bilo kakvoj ugroženosti za ljude, no sve će biti jasnije kada stignu rezultati analize uginulih životinja i sumnjivih tvari koje su prikupljene.

Dio građana nije zadovoljan dinamikom rješavanja problema, tako da je za nedjelju uoči podneva u središtu grada najavljen i prosvjed.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene