Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek: Dvojben podzakup gradskog zemljišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolegij osječkoga Gradskog poglavarstva zatražio je danas od stručnih gradskih služba da za buduće sjednice toga tijela pripreme analizu moguće izlazne strategije za ugovor o podzakupu gradskog zemljišta, koje je Gradsko prometno poduzeće zakupilo od grada za postavljenje kioska svoje prodajne mreže, što je predmet policijske istrage i državnog odvjetništva.

Na prijedlog predsjednika Gradskog vijeća Ante Đapića (HSP), koji je nazočio sjednici, razmotrit će se i mogućnost raskida toga ugovora ili njegove revizije te raskida svih ugovora za postavljanje kioska u gradu, kako bi se ubuduće postigla viša zakupnina za gradska zemljišta. Također će se pričekati završetak policijske istrage, koja treba utvrditi je li sklapanjem takva ugovora počinjeno neko kažnjivo djelo.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić manevar s imovinom Turudićeva supruga kupila čak 160.000 kvadrata zemljišta: Prije njegove kandidature za šefa DORH-a sve prebacili djeci Željko Kerum Elektronička javna dražba Kerumovo zemljište u Drnišu ide na bubanj: Procijenjena vrijednost na 85.838 eura

Obrazlažući taj slučaj, direktor GPP-a Darko Marković kazao je kako je tvrtka željela proširiti svoju prodajnu mrežu kako bi olakšala provedbu novog sustava prodaje beskontaktnih karata, za što je od grada dobila u zakup 14 lokacija u gradu po cijeni od 10-15 kuna po četvornom metru, odnosno ukupno 1810 kuna na mjesec.

Zbog prošlogodišnje krize vlasti, a i tadašnjega financijskoga stanja u GPP-u, ocijenjeno je da tvrtka ne će imati dostatno novca za provedbu projekta vrijedna 2,7 milijuna kuna, pa su, iako nije bilo obveze javnoga natječaja, prikupljene četiri ponude. Nakon njihova razmatranja najpovoljnijom je ocijenjena tvrtka 'Mediametro', s kojom je sklopljen ugovor o podzakupu zemljišta, s mogućnošću daljnjeg davanja u podzakup, jer to, kako smatra Marković, ni do tada nije bilo izričito zabranjeno. Stoga je mogao dati zemljište u podzakup, ocijenivši kako nije mogao znati da će podzakupac dati zemljište u daljnji podzakup zagrebačkoj tvrtki "Smoking" po cijeni od 104.000 kuna mjesečno. Dodao je kako je u ugovor o podzakupu ugrađena zaštitna klauzula, po kojoj u slučaju raskida ugovora ne će biti štetnih posljedica za tvrtku ili grad te pozvao nadležna tijela da rasvijetle slučaj.

Predstavnici stručnih služba i tajnica grada Jadranka Nikolov ustvrdili su kako pravilnici grada o zakupu i odluka o komunalnom redu propisuju da nijedno trgovačko društvo u gradskom vlasništvu, pa tako ni GPP, ne može dati u podzakup već zakupljeno zemljište. Potvrdila je da u ugovor grada i GPP-a nije uvrštena zakonska odredba o izričitoj zabrani davanja zemljišta u podzakup, ali kako stoji odredba da se ugovor raskida ako se zakupoprimac ne drži odluke o komunalnom redu i pravilnika o zakupu, koji ne predviđaju mogućnost podzakupa.

Markovićevu argumentaciju podupro je predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić, kazavši kako vjeruje da u cijelom poslu nema elemenata kaznenog djela, ali da to treba utvrditi policijska istraga. Markovićeve tvrdnje osporio je dogradonačelnik Ivan Vrdoljak (HNS), ocijenivši kako je ipak trebalo raspisati javni natječaj, jer bi se tako prikupile kvalitetnije ponude, a da se ugovor ipak mora raskinuti zbog kršenja gradskih propisa.

Vrdoljak je ocijenio da će, ako se unatoč Markovićevoj tvrdnji, zbog mogućeg raskida ugovora, ipak pojave štetne posljedice za grad, svi u Poglavarstvu za to biti odgovorni.

Kolegij Poglavarstva zaključio je da pravne službe još jednom provjere odredbe ugovora o podzakupu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene