Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Borba s vandalima"

Osijek dobiva nadzorne kamere vrijedne pola milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izvijestio je da Gradska uprava planira uložiti pola milijuna kuna u postavljanje sustava nadzornih kamera, kako bi se spriječila oštećenja po gradu, jer kako je rekao, ulaganje u tehnička pomagala bit će manji trošak, "nego uklanjanje i čišćenje onoga što naprave vandali".

Vrkić je pozvao građane da se radi ostvarenja toga cilja uključe u suradnju s policijom i gradskim vlastima. Na konferenciji za novinare rekao je da su nadzorne kamere i dosad bile postavljene na nekoliko mjesta u gradu, ali se, unatoč postojanju nekih fotografija i snimki, počiniteljima teško ulazi u trag. S obzirom da se na uklanjanje šteta, koje po gradu počine vandali, godišnje iz proračuna izdvaja i po nekoliko stotina tisuća kuna Vrkić smatra kako će ulaganje u tehnička pomagala biti manji trošak, "nego uklanjati i čistiti ono što su napravili vandali".

Pročitajte i ovo Osijek protiv komaraca - 2 Slavonija bez problema Dronovi, čamci, amfibije... Sve je spremno za veliku bitku, ali je li to dovoljno? "Nisu to baš zmajevi koji piju krv" Praznik rada na Bundeku zabava od jutra FOTOGALERIJA Grah, glazba i roštiljanje: Građani širom zemlje slave Praznik rada

Izvijestio je kako će danas ili sutra profunkcionirati nadzorna kamera visoke rezolucije kod zida s grafitom "Osijek-nepokoreni grad", koji je zaštićeno lokalno kulturno dobro, a kojeg je prošli tjedan nepoznati počinitelj oštetio ispisivanjem provokativnih ćiriličnih natpisa.
Vrkić je istaknuo kako Gradska uprava želi stvoriti tehničke uvjete kako bi bilo što manje mogućnosti za političke špekulacije i prepucavanja o događanjima u gradu, posebice onima kojima su uslijedila nakon podizanja biste blaženom kardinalu Alojziju Stepincu i oštećivanja grafita "Osijek nepokoreni grad, jer, kako drži, "to ne pridonosi političkoj stabilnosti grada".
Ako se svi budemo odgovorno ponašali manje će biti političkog prepucavanja i ideoloških podjela, jer to nam je najmanje potrebno. Ono što je najgore, događa se to da neki sugrađani, pripadnici nacionalnih manjina, nemaju svoj mir, jer se u njih upire prstom, a sve ovo radimo da bi ovaj grad bio miran i stabilan, i da bi u njemu mogli mirno živjeti svi građani, bez obzira koje su nacionalnosti, poručio je Vrkić.

Na novinarski upit hoće li se ispričati predsjedniku HDSSB-a Draganu Vulinu, što je on zatražio zbog Vrkićeve objave na Facebooku, u kojoj ga je povezao sa srbijanskim ministrom rada Aleksandrom Vulinom, Vrkić je odgovorio kako "govori kao mirotvorac, da je cijelo vrijeme u gradu razvijao pomirljivost te da će to nastaviti i dalje raditi". (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene