Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak u normalan život

Osijek dobio prvi stan za izliječene ovisnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon pakla droge i dugotrajnog liječenja, povratak u normalan život svakom je rehabilitiranom ovisniku velik šok. Društvo ih odbacuje, poslodavci teško zapošljavaju, a mnoge obitelji ih se odriču.

U Osijeku je otvoren prvi stan u Hrvatskoj za smještaj izliječenih ovisnika u kojem se privikavaju na povratak normalnom životu. Put do uspjeha nije jednostavan. Nakon liječenja,povratak u vlastiti kvart često je uzrokuje šok koji može doprinijeti recidivu.  'Kad izađeš na cestu, to je šok. U svoj grad se vratiš. Tako da mi je ovo super, neka amortizacija od zajednice', pojasnio je Ivan Nekić, bivši ovisnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu Zaplijena marihuane u Kaštelima Zaplijena u Kaštelima Spazio policiju pa krenuo bježati: Nije stigao daleko, a kod sebe je imao veću količinu droge

Udruga Ne-ovisnost osigurala im je stan,hranu i posao tijekom ovog osjetljivog razdoblja. Na pravi put kroče radeći suvenire, tiskajući plakate. Proizvode na desetke rukotvorina. Od prodaje proizvoda , Udruga financira liječenje i educiranje novih ovisnika.  'Da se tehnički obuče, da prođu prekvalifikaciju, doškoluju. To je ipak neka garancija da će po povratku u svoje sredine apstinirati', smatra Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge Ne-ovisnost.

>> Nova pošast: I-dose - digitalna droga

Stan u Osijeku prvi je takve vrste u Hrvatskoj. U njemu će godinu dana živjeti 12 bivših ovisnika. 'Ovo je faza adaptacije na život vani, na ljude, na svakodnevne probleme s kojima se normalan svijet susreće, a mi se nismo znali nositi s njima', pojasnio je bivši ovisnik Ivan Baničević. Lista čekanja je na žalost predugačka. U Hrvatskoj je 25 tisuća registriranih ovisnika. Pomoć zatraži tek svaki stoti ovisnik.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene