Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani nisu iznenađeni

Osijek: 6-godišnjaka u centru grada ugrizao štakor; stručnjaci upozoravaju - bit će toga još više

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napad štakora na ljude nije česta pojava, no i to se dogodilo. U Osijeku je 6-godišnjaka iza koša za otpad ugrizao štakor. Sve se dogodilo u središtu grada, na trgu punom djece, a stručnjaci upozoravaju da bi takvih slučajeva moglo biti i više i to ne samo u Osijeku.

Dok se igrao skrivača u središtu Osijeka 6-godišnjeg dječaka ugrizao je štakor. Građani su zgroženi, ali ne i iznenađeni.

Pročitajte i ovo Kolesterol Liječnici upozoravaju Zabrinjavajući podaci: Sve je više djece s povišenim kolesterolom Slika nije dostupna Potrebna sanacija Prizor iz noćne more: Osječanka pronašla štakora u WC školjci!

"Budu oni cijeli dan. Cijeli dan, ali najviše po noći", kaže Osječanin Franjo Miložić

Bliske susrete sa štakorima Franjo ima i uz Dravu te kod kuće.

"Kanalizacija je puna. Jedan mali šahtić i... Non stop im otrov mećem", kaže Franjo.

Grad Osijek deratizaciju provodi dva puta na godinu.

"Na 52.000 stambenih objekata, 70.000 kvadrata zelenih površina, četiri puta godišnje na odlagališta otpada i isto tako na kanalizacijskoj mreži u 1500 šahtova", ističe pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romano Kristić.

Intervenira se i po dojavi, no štakora je sve više.

"Štakori ovise o ponašanju samih građana. Ako štakor ima mjesta gdje će se zadržavati i hranu koju će moći koristiti, onda će on imati veliku populaciju", pojasnio je epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Josip Milas.

Hranjenje životinja u Osijeku - zabranjeno

Privući će ih bačeni kruh ili mrvice za golubove, ali i zdjelice s hranom za mačke ili pse. Zbog toga je takvo hranjenje životinja u Osijeku - zabranjeno.

Na javnim površinama nije dozvoljeno ostavljati bilo kakav otpad ili ih na druge načine onečišćivati, a osobito se zabranjuje ostavljanje posuda za hranu i hranjenje životinja. Novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se fizička osoba ako na javnoj površini ostavi posudu za hranu ili hrani životinje.

Problem su i zapušteni objekti.

"U njima se bez problema mogu zadržavati i razmnožavati štakori. I ako im je hrana dostupna, tada deratizaciju možete raditi svakih 10-15 dana i nećete baš previše utjecati na populaciju štakora", ističe epidemiolog Milas.

6-godišnji dječak prošao je bez posljedica, no zbog bolesti koje šire, ugrizi štakora mogu dovesti do ozbiljnih posljedica.

Deratizacija dva puta godišnje ne pomaže

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuje da se deratizacija provodi dva puta godišnje, u proljeće i u jesen, i Grad Osijek drži se toga, a sve nadzire Zavod za javno zdravstvo.

Deratizacija se radi i po dojavama građana. Na Trgu slobode, gdje se dogodio incident, obavit će se dodatna deratizacija, a ona redovita kreće u rujnu.

No, sve dok imaju izvore hrane, štakore otrov neće dirati. I tu je zapravo srž problema. Građani u dobroj namjeri ostavljaju hranu za životinje, no ona na kraju služi za razmnožavanje glodavaca. A iako je Grad Osijek takvo hranjenje zabranio Odlukom o komunalnom redu i propisuje relativno visoke kazne, komunalni redar može je ispisati samo ako osobu zatekne na djelu. A to se rijetko dogodi.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene