Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatna iskustva

Priče taksista: 'Turist me pitao rastavljaju li se dubrovačke zidine izvan turističke sezone'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sati i sati provedeni u automobilu, stres u prometu, vožnja u svakakvim uvjetima… Taksistima bi još bilo i dobro da su to njihove najveće brige. No što kada im upere pištolj u glavu, psuju na njih, povraćaju u automobilima, presreću ih na cesti I pljačkaju?

‘Tri najčešće stvari koje me mladi turisti pitaju kada ih vozim su: gdje mogu kupiti drogu, marihuanu i kako mogu doći do neke prostitutke’, priča nam mladi taksist Ivan s otoka Korčule. Radi se najčešće, kaže, o mladim Australcima i Britancima. Strani gosti mu, kaže, uvijek ostave napojnicu od oko 10 posto, ponajviše Nijemci , Britanci i Amerikanci.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Slika nije dostupna Incident u Dubravi Bijes konkurencije: Zagrebački taksist prijetio smrću vozaču Taxi Cammea

‘Do sada sam primijetio da u dvjema situacijama gosti daju nadprosječno veću napojnicu. A to je kada su gladni, a u gradu ništa ne radi pa ih odvezem do pekare za koju znam da čitavu noć radi ili ako ih odvezem u neki dobar restoran, tada mi zahvale dobrom napojnicom. Osim toga, ne pitaju za cijenu ako u nekom klubu upoznaju curu ili dečka pa žele čim prije ili na neko skrovito mjesto ili u vlastiti smještaj. Tada je napojnica također dobra‘, opisuje uz smijeh 25-godišnji Ivan.

Dubrovački taksisti: 'Vrhunac neugodnosti su pijani i agresivni pojedinci'

‘Osim kada su pijani nakon cjelovečernjih tulumarenja, nekih većih neugodnosti nisam imao. Radi se o ljudima koji su na putovanjima i godišnjim odmorima pa se jednostavno ponekad malo više opuste i to je to’, dodaje.

To potvrđuju i dubrovački taksisti s kojima smo razgovarali. ‘Mi 99 posto vozimo strane goste, a vrhunac neugodnosti budu pijani i agresivni pojedinci koji jednostavno traže probleme. Tada reagiramo tako što pokušavamo smiriti situaciju i ne nasjedamo na provokacije. Ukoliko se radi o većim neugodnostima jednostavno pozovemo policiju jer ipak se radi o stranim državljanima’, kaže nam taksist Marko koji dodaje da u vožnjama doista znaju svašta doživjeti.

Vožnja do bolnice na porođaj

‘Prije tri godine vozio sam neke Francuze. I u jednom trenutku djevojka ‘zaskoči’ dečka, doslovno mu rastrgne košulju. Ja ih zamolim da se strpe tih 15 minuta do hotela. U tom trenutku mi muškarac na suvozačevo mjesto baci 100 eura, ja kažem: OK, i nastavim vožnju do hotela’, prepričava uz smijeh Marko. Prisjeća se i kako mu je jedna trudnica iz Mokošice, čiji je muž u tom trenutku bio na brodu, skoro rodila u autu.

‘Žena je naručila taksi do bolnice kada su je uhvatili trudovi, bio sam sav u panici kada sam shvatio da je pitanje minuta kada će početi porod. Ispred bolnice su nas dočekali liječnik I medicinska sestra, a žena je izašla i zavikala: nisam platila, koliko sam vam dužna?! Kako mi je laknulo da smo stigli na vrijeme samo sam joj rekao da ide roditi i da ne treba ništa platiti’, kaže Marko.

Amerikanac u Dubrovniku: 'Mislio sam da je Barcelona veća'

Dubrovački taksisti puni su zanimljivih dogodovština kada su u pitanju turisti, posebno s onima koji stižu s kruzera kojih je u Dubrovniku svake godine sve više. ‘Vozim ja tako jednog gosta s kruzera, mislim da je bio Amerikanac, kada kaže on meni: Pa ja sam mislio da je ova Barcelona puno veća! A ja ga u nevjerici pogledam i kažem: gospodine vi niste u Španjolskoj i ovo nije Barcelona. Vi ste u Dubrovniku’, prepričava uz smijeh taksist Ante.

‘Gosti doista nekada znaju imati suluda pitanja. Jednom je jedan Amerikanac, inače iz Teksasa, pitao da je li se dubrovačke zidine preko zime, odnosno izvan turističke sezone, rastave ili su tijekom čitave godine takve! Također su iznenađeni čempresima pa često znaju pitati: tko šiša ova stabla, tako su lijepa’, kaže uz smijeh Marko.

No zagrebački taksisti baš i nemaju razloga za smijeh. Posljednji je slučaj kada je nepoznati muškarac naslonio pištolj na čelo taksistu, uzeo mu sav novac, zatvorio ga u prtljažnik i potom vozio po Zagrebu. ‘Napadi na naše vozače su sve češći I sve teži’, kaže nam tehnički direktor Taxi Cammea Dražen Medić.

Pokazivanje grudi umjesto plaćanja vožnje

‘Presreću naše vozače pa ih pljačkaju, u Samoboru smo imali slučaj da su vozaču zabili nož u haubu, deru se na njih i psuju. Stvarno ima svačega’, kaže nam Medić i dodaje kako su, ne bi vjerovali, žene i djevojke puno neugodnije od muškaraca. ‘Bezobraznije su i bahatije od muškaraca. Vulgarne su, pijane povraćaju po taksiju’, prepričava Medić koji kaže da je najgore vikendima.

Tako su imali i slučaj kada je djevojka njihovom taksistu rekla, kada su stigli do odredišta, da ona nema novaca i da će mu zauzvrat pokazati grudi. Vozač joj je u čudu rekao da to nije potrebno. No ona je jednostavno podigla majicu, pokazala gole grudi i rekla: ‘To vam je dosta i ja odoh’.

U svim neugodnimiI opasnim situacijama, kaže nam tehnički direktor Medić, vozačima uvijek govore da sebe čuvaju i da nije bitno hoće li im netko oštetiti auto ili hoće li ostati bez utrška. ‘U našim taksijima ispod svakog se volana nalazi tzv. ‘panic button’ koji vozač može pritisnuti kad god se nađe u opasnoj situaciji. Tada se u našoj centrali pale crvena svjetla i zvučni alarmi i šaljemo pomoć vozaču’, kaže Medić.

‘Educiramo ih da se u opasnim situacijama jednostavno povuku i sebe čuvaju. I apeliramo na hrvatsko sudstvo da se osobe koje živote taksista dovode u opasnost oštrije kazne, kao poruka svima’, iskren je Medić.

Imate li u obitelji ili među prijateljima taksista? Kakva su njihova iskustva? Javite nam se na moj.report@novatv.hr!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene