Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljuti zbog ministrove odluke

Novi sukob Pantovčak - MORH oko dnevnica: "Zlostavljanje se protegnulo na hrvatske vojnike"

Aktualno Galerija Dragan Lozančić i Orsat Miljenić Dragan Lozančić i Orsat Miljenić Foto: DNEVNIK.hr Orsat Miljenić Orsat Miljenić Foto: DNEVNIK.hr +0 Dragan Lozančić Galerija 1/3 >>
Predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić sazvali su novinare danas na Pantovčak.

"Prisiljeni smo izaći van. Tema je odnos ministra Banožića prema vojsci. Sve je počelo umirovljenjem, iživljavajućim umirovljenjem brigadira Burčula, nastavilo se šikaniranjem i zlostavljanjem načelnika Hranja, da bismo danas došli u situaciju da se ministrovo zlostavljanje protegne na hrvatske vojnike", počeo je Miljenić.

Dodao je da je ministar Banožić prije mjesec dana odlučio da vojnici koji pružaju potporu predsjedniku ne dobiju dnevnice. 

"Ljudi koji su bili postrojeni u Vukovaru, koji su nosili vijence u Škabrnji... Njima se ne plaćaju dnevnice. Zamislite da netko odradi svoj posao, dobije nalog pretpostavljenog, dobije putni nalog. To napravi, dođe s tim po isplatu dnevnica na koje ima pravo po zakonu, a onda netko kaže 'ministar je zabranio, nećeš dobiti'. Ima nekoliko desetaka takvih slučajeva unazad mjesec dana", dodao je Miljenić.

O svemu je obaviješten i premijer, no dosada, navode Milanovićevi suradnici, nije reagirao.

Niz grubih neistina

"Radi se o aktivnim vojnicima koji su prema godišnjim planovima odrađivali zadaće, a koji neće dobiti dnevnice. To je nekorektno i trebalo bi se riješiti što prije", dometnuo je Lozančić i pročitao dio pisma koje je Robert Hranj uputio ministru.

"Ovu odluku dijelom doživljavam i kao nastavak dosadašnjeg postupanja, koje ima sve elemente strateškog zlostavljanja mene osobno kao čovjeka i vojnika, a što je počelo traženjem ostavke i nastavilo se brojnim javnim prozivanjima i priopćenjima na službenim stranicama MORH-a s nizom grubih neistina", citirao je Lozančić Hranja.

"Predsjednik ima izbor, ne ići i ne izvršavati svoju funkciju ili ići", dodaje Lozančić.

"Nezamislivo je ako netko misli da predsjednik nema pravo da mu tri osobe nose vijenac i da za to treba tražiti dozvolu ministra, onda je to suprotno zakonu i Ustavu, ali i logici. Svakomu je jasno da Vrhovni zapovjednik predstavlja Oružane snage i da mu one daju potporu. To je tako i oduvijek je tako. I dok se ne promijeni Ustav, tako će i biti", dodao je Miljenić.

MORH već mjesecima potresaju skandali, od pronađenih zabranjenih supstanci među časnicima do korištenja vojske u privatne svrhe. A Milanović i Banožić javno se svađaju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene