Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije izručen Srbiji

ORIĆ PUŠTEN DA SE BRANI SA SLOBODE Odvjetnica: 'I mi smo iznenađeni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon saslušanja u državnom odvjetništvu, tijekom kojega se branio šutnjom, Oriću je određen 24-satni pritvor. Sada je pušten da se brani sa slobode.

Ratni zapovjednik Srebrenice Naser Orić završio je ranije danas u pritvoru u Sarajevu nakon što su ga u petak švicarske vlasti izručile BiH, a ne Srbiji koja je za njim raspisala tjeralicu zbog ratnih zločina. U međuvremenu je donešena odluka da se Orić brani sa slobode, potvrđeno je za "Avazov" portal iz Suda BiH.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom Danke Ilić u selu Zlot umrla u mjestu Zlot Majka osumnjičenog za ubojstvo dvogodišnje Danke iznenadno preminula Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

'Orić neće biti zadržan u pritvoru. Tužiteljstvo BiH zatražilo je samo mjere zabrane. Ročište je u ponedjeljak', rekla je za Dnevni avaz Manuela Hodžić.

Lejla Čović, jedna od odvjetnica koja brani Orića, potvrdila je da je Orić pušten danas kasno poslijepodne. Čović je rekla da je ova odluka Suda iznenadila samu obranu jer je tužilac na saslušanju rekao da će biti zadržan 24 sata, na što je on i pristao rekavši "nema veze, ako treba ostat ću i godinu dana, samo da sam izručen BiH, a ne Srbiji".

Podsjećamo, nedugo nakon što je švicarskim zrakoplovom sletio na sarajevsku zračnu luku u Sarajevo oko 15.00 sati, gdje ga je čekala skupina ljudi, Orića je preuzela granična policija BiH. Uz snažne mjere osiguranja prebačen je u državno odvjetništvo, koje protiv njega od 2006. godine vodi istragu za ratne zločine koju je preuzelo od okružnog državnog odvjetništva u Bijeljini. Nakon saslušanja u državnom odvjetništvu, tijekom kojega se branio šutnjom, Oriću je određen 24-satni pritvor.

SRBIJA SLUŽBENO ZATRAŽILA ORIĆEVO IZRUČENJE Orić: Odavde živ u Srbiju neću'

"Orić je saslušan. Iskoristio je svoje zakonsko pravo da se brani šutnjom. Sve je sada na državnom odvjetništvu BiH, a on će biti zadržan 24 sata u pritvoru", rekla je ranije odvjetnica Lejla Čović. Po njezinim riječima, odluka o pritvoru trebala je biti poznata sutra.

Švicarski savezni ured za pravosuđe u četvrtak je odobrio Orićevo izručenje Bosni i Hercegovini nakon što je uhićen 10. lipnja u Thonexu, nedaleko Ženeve na temelju tjeralice što ju je raspisao Interpol u Beogradu. Tada su mu švicarske vlasti odredile ekstradicijski pritvor a zatim ga odlučile izručiti BiH.

Srbijansko pravosuđe tereti Orića da je kao ratni zapovjednik Armije BiH u Srebrenici sudjelovao u smaknućima Srba u toj općini u kojoj su postrojbe bosanskih Srba u ljeto 1995. godine počinile najteži ratni zločin genocida likvidiravši više od 8.000 bošnjačkih mladića i muškaraca. (Sa.Pu., Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene