Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio Orepić

KRAJ GUŽVI U PETRINJSKOJ? Zagreb dobiva nove lokacije za predavanje zahtjeva za dokumente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Orepić i glavni ravnatelj policije Marko Srdarević predstavili su pregled sigurnosnih pokazatelja za 2016. godinu.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i glavni ravnatelj policije Marko Srdarević predstavili su danas pregled osnovnih sigurnosnih pokazatelja u 2016. godini.

Pročitajte i ovo Vlaho Orepić (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednički izbori Još jedan kandidat u utrci za Pantovčak: Vlaho Orepić sutra objavljuje kandidaturu Slika nije dostupna Brojne reakcije Teške optužbe: "Hrvatska je pokušala vrbovati vehabije da prenose oružje". BiH otvorila istragu, reagirala i SOA

Tijek predstavljanja pratite u nastavku:

11:48 Na pitanje kako će se policija postaviti prema Ivanu Pernaru zbog ulaženja u škole, Srdarević je kazao kako jedino može reći da se izvidi provode zajedno s DORH-om te će po završetku o njima obavijestiti javnost.

11:39 Na pitanje na kojim će se još lokacijama moći predati zahtjevi za dokumente, ravnatelj policije kazao je kako još ne može reći o kojim je točno lokacijama riječ, no da će se uz postojeće u Zagrebu otvoriti još barem jedna ili dvije.

11:36 Borovec je kazao kako udio poginulih u prometu na 100.000 iznosi 7,8, dok u većini ostalih zemalja taj udio iznosi od 4,5 do 6,5.

"Borovec je kazao kako Zagreb nije posebno ugrožen po pitanju sigurnosti na cestama te je bliži cilju od 5 poginulih na 100.000 stanovnika nego ostali gradovi", kazao je Borovec.

11:33 Na novinarski upit Nove TV Srdarević je kazao kako je policija od 2013. poduzela sve što je mogla da se tjeralica za Hernadijem distribuira svim državama svijeta.

"Koristili smo i Interpol dok nije donesena odluka o zamrzavanju, ali smo nastavili činiti sve da tu zabranu skinemo. Čim se steknu uvjeti, uhidbene naloge distribuirat ćemo direktno", kazao je Srdarević.

11:30 Kristijan Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije kazao je kako se unatoč subjekitvnom dojmu kod vozača redovito provodi testiranje na opojne droge.

11:22 Moramo se modernizirati i napredovati u skladu s napretkom tehnologije i društva u cjelini. To nam je jedan od glavnih prioriteta. Od operativnih prioriteta, najvažniji su nam korupcija i organizirani kriminal kao i da suzbijemo bilo kakvu pojavu terorizma.  Važna nam je i zaštita granica kao i ulazak u Schengenski prostor", kazao je Srdarević.

11:18 "Broj poginulih osoba u cestovnom prometu kontinuirano pada kao i broj ozlijeđenih. Lani smo imali najmanji broj poginulih i ozlijeđenih u prometu od osnutka RH", kazao je Srdarević.

11:17 "Kad je riječ o gospodarskom kriminalitetu, naš rad je bio na većoj razini nego proteklih godina. Po pitanju djela gospodarskog kriminaliteta vezanih uz korupciju, prošle godine imali smo rezultat, ali nismo zadovoljni jer želimo da on bude još veći i bolji".

11:15 "U 2016. angažman policije u slučajevima povezanih s drogom je na razini iz 2015. godine. Imali smo gotovo 20 posto zapljena droga više nego proteklih godina", rekao je Srdarević.

11:12 "Broj ubojstva kontinuirano pada. Lani smo imali 43 djela ubojstava i sva su razriješena. U 2016. imali smo 93 pokušaja ubojstava, što je najmanji broj od 1991. godine. Broj slučajeva imovinskog kriminaliteta također je najmanji od 1991. Broj razbojništva je također u padu. Lani smo ih imali 916, što je zamjetno manje nego proteklih godina", kazao je Srdarević.

11:11 "U 2016. imamo zabilježeno najmanje kaznenih djela od 2000. godine. Pad je zabilježen u domeni općeg i imovinskog kriminaliteta", kazao je Srdarević.

11:10 "Jako nam je važno da turistička sezona prođe mirno i to će biti jedan od naših prioriteta u ovoj godini", kazao je Srdarević

11:09 Orepić je napustio konferenciju, a medijima se obratio ravnatelj policije Marko Srdarević.

11:08 Na novinarski upit hoće li s kolegama iz BiH razgovarati o pojačanom broju sigurnosnih prijetnji vezanih uz terorizam, Orepić je odgovorio da će razgovati o jačanju suradnje.

11:06 "Moramo nastaviti rad na jačanju državnih granica uz poštivanje načela Europske unije", rekao je Orepić i najavio kako odlazi u BiH da bi dogovorili jačanje suradnje.

11:03 "Potrebno je povećati vidljivost policije i poboljšati status policijskih službenika. Želimo omogućiti građanima da na više mjesta mogu podnijeti zahtjev za izdavanje dokumenata i to će se dogoditi već za mjesec dana", kazao je Orepić.

11:00 Jedan od naših ciljeva je demistifikacija MUP-a i nećemo ništa kriti. Kako bismo odgovorili na sve sigurnosne izazove, trebamo reogranizirati MUP.

"Reogranizacija će se definitivno dogoditi ove godine i dobit ćemo funkcionalni sustav s više ljudi u core djelatnosti policije", kazao je Orepić.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene